Zwarte tulpen troffeee

De nominaties voor de Zwarte Tulpen zijn bekend!

Nog slechts enkele dagen en dan begint de KNLTB Digitale Congresweek, voor verenigingsbestuurders en tennisleraren. Op zondag 7 maart, de eerste dag van het congres, worden ook de Zwarte Tulpen voor de Vereniging & Leraar, de Vrijwilliger en het Toernooi van het Jaar toegekend. De hoogste tijd dus om uit alle voorgedragen kandidaten de genomineerden bekend te maken!

Vereniging & leraar van het jaar

Er is niet zomaar gekozen om één congresweek voor verenigingen én tennisleraren te organiseren. Centraal thema is immers de samenwerking tussen het verenigingsbestuur en de leraar. En om die reden wordt er nu ook één prijs uitgereikt aan de beste combinatie van een vereniging en een leraar. De volgende drie genomineerden gaan op voor de prijs:

LTV Leusden en lerarenteam Arjan Vermeij, Martijn Plantinga, Marc Weerdenburg en Bart Meijer
LTV Leusden is een ambitieuze vereniging met een hoge ‘drive’ die altijd vooruit wil en veelal denkt in kansen. Dat blijkt ook in deze lastige periode, getuige bijvoorbeeld de tennismiddagen voor de jeugd tijdens de lockdown, open voor leden en niet-leden. Zo doet de vereniging veel om ook in coronatijd leden betrokken te houden en nieuwe leden aan zich te binden. En niet zonder resultaat. Veel leden zijn daadwerkelijk nauw betrokken bij het doen en laten van LTV Leusden en het ledenaantal zit in de lift. De tennisleraren vervullen een essentiële rol in Leusden. Ze zetten zich voor de volle honderd procent in bij alle initiatieven en activiteiten van de vereniging. Arjan Vermeij, al dertig jaar tennisleraar en parkmanager, is bovendien hét gezicht van de club.

TV Barendrecht en Bart van der Ploeg (SportsTeamTennis)
TV Barendrecht is een vereniging met een visie op de toekomst die ook nadrukkelijk zijn maatschappelijke steentje wil bijdragen, getuige bijvoorbeeld het kinderdagverblijf dat is gevestigd op de vereniging. TV Barendrecht pakt ook een actieve rol in het lokale sportakkoord en werkt nauw samen met veel partijen in de regio, waaronder de scholen. Omdat scholen bezoeken in coronatijd lastig is, zijn veel schoolkinderen uitgenodigd op de vereniging om toch lekker te kunnen bewegen en contact te hebben met andere kinderen. Dit allemaal in nauwe samenwerking met en onder begeleiding van hoofdtrainer Bart van der Ploeg, een echte ambassadeur van de vereniging en ook drijvende kracht achter andere activiteiten, zoals de 55+ dag die Barendrecht in dit bijzondere jaar organiseerde. Bovendien zag de vereniging, naast de hindernissen die corona opwierp, ook kansen. De Zomer Challenge en enkele andere acties leidden tot in totaal 230 nieuwe leden. TV Barendrecht staat ook op het punt te starten met Tennis Alles-in-1.

TC Tilburg en trainers Bonno van den Hout (tennis) en Rob Jaspers (padel)
Als ergens het verenigingsbeleid resultaat is van nauwe samenwerking tussen bestuur, de tennis- en de padelleraar, dan toch wel bij TC Tilburg. Op deze levendige vereniging met een jong, enthousiast bestuur, veel actieve vrijwilligers, een heldere visie en een paviljoen dat dagelijks open is, zijn tennisleraar Bonno van den Hout en padelleraar Rob Jaspers onmisbare schakels in de koers van de club. Van den Hout van Tennisschool Gijs en Padelschool Jaspers zetten zich, naast de reguliere lessen, in met clinics en andere events om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met beide sporten en om leden te binden. Door de vele initiatieven en de inzet van beide trainers, zijn zij een waar verlengstuk van de vereniging geworden en dat heeft resultaat. TC Tilburg is de laatste jaren gegroeid van 1.000 naar 1.300 leden, onder meer door de komst van 200 nieuwe jeugdleden.

Vrijwilliger van het Jaar 

Peter van de Kragt, Kimbria Racket Club
Peter van de Kragt is voorzitter van Kimbria Racket Club in Maastricht. Zijn clubgenoten vinden het niet meer dan logisch dat hij kans maakt op de prijs voor de Vrijwilliger van het Jaar. In de afgelopen tien jaar heeft Peter Kimbria uit de problemen getrokken en weer een toekomstbestendige vereniging gemaakt, zeggen zij. Zo trok hij een Eredivisieteam aan, dat nu weliswaar één niveau lager speelt, maar de komende jaren zeker de nodige aantrekkingskracht zal hebben. Verder is Peter de drijvende kracht achter het Bentis Open Tennistoernooi, een jaarlijks terugkerend toernooi in de regio voor alle niveaus, en stond hij aan de basis van padel bij Kimbria. Als één van de eerste verenigingen in Nederland met padelbanen, trok Kimbria veel aandacht en kon het een ware ambassadeursrol voor padel in de regio vervullen. Het zijn dit soort initiatieven die ervoor hebben gezorgd dat Kimbria nu voor het eerst in jaren weer groeit in ledenaantal.

Leo Dijkstra, LTC Bloemendaal
Het is een bijzonder jaar voor LTC Bloemendaal, de vereniging bestaat in 2021 75 jaar. Wat de club betreft is dat een uitgelezen gelegenheid om vrijwilliger Leo Dijkstra in de schijnwerpers te zetten en te onderscheiden met de titel Vrijwilliger van het Jaar. Leo is werkelijk van alle markten thuis. Van het aan kant maken van de voetpaden tot het voeren van gezond financieel beleid als penningmeester, Leo doet het allemaal. “Leo is bij wijze van spreken dag en nacht op de club te vinden”, zegt voorzitter Bas van Beusekom over hem. “Hij zorgt dat de banen in topconditie zijn, let erop dat alles in het clubhuis goed georganiseerd is en is daarnaast dus bestuurslid en penningmeester. Hij staat altijd klaar voor de club, niks is hem te gek. Dit jaar is dé gelegenheid en is Leo dé man om uit te roepen tot Vrijwilliger van het Jaar.”

Stefan de Goey, TV Bergenshuizen
Stefan de Goey is zo’n vrijwilliger die nooit te beroerd is om een klus op te pakken, wat het ook is. Hij is er voor de vereniging, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Trainingscoördinator, lid van de technische commissie, toernooileider van het open toernooi op de club en in die rol ook altijd bezig met het werven van sponsors, coach van het eerste competitieteam gemend, contactpersoon voor het scholentennis en -padel, Stefan doet het allemaal met evenveel plezier. En alsof zijn vrije tijd daarmee al niet voldoende is gevuld, is hij ook aanjager van padel bij Bergenshuizen. Dat was bij aanleg van de eerste banen en dat is hij weer nu de vereniging in Vught wil uitbreiden. TV Bergenshuizen kan eigenlijk niet zonder Stefan de Goey, hij is meer dan terecht genomineerd voor de titel Vrijwilliger van het Jaar.

Toernooi van het Jaar 

Bleiswijk Open
Het Bleiswijk Open is niet zomaar een toernooi. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een begrip, een groot toernooi, drukbezet en drukbezocht. In 2018 werd de vijftigste editie zelfs opgeluisterd met de aanwezigheid van enkele grote Nederlandse tennisnamen. Dat succes kwam niet vanzelf, de organisatoren zijn vrijwel het gehele jaar bezig om van het toernooi een succes te maken. In 2020 was natuurlijk alles anders dan anders, maar in de zomer kon het toernooi worden georganiseerd, tot vreugde van alle deelnemers, die wel toe waren aan een leuk, gezellig evenement. Met inachtneming van de coronamaatregelen werd er volop genoten. In dit bijzondere jaar werd bovendien besloten volledig te spelen voor een goed doel: Gezinshuis Grip van Joeri en Sophie, die samen met hun drie kinderen plaats bieden aan vier kinderen die om uiteenlopende redenen niet meer thuis kunnen wonen. De club bracht 12.500 euro bijeen, ook nu mede door de aanwezigheid van enkele grote namen, als Martin Verkerk, Kiki Bertens en Raemon Sluiter.

Open Toernooi Merletten - The Quarantennis Edition
Vorig jaar was het Open Toernooi Merletten al één van de drie genomineerden voor de titel Toernooi van het Jaar. Voor de gelegenheid was de editie van 2020 omgedoopt tot ‘The Quarantennis Edition’ en luidde het centrale thema: Let’s Celebrate Tennis. Want eindelijk mocht er weer een toernooi worden gespeeld. Zo’n 400 deelnemers gingen tussen 14 en 23 augustus de baan op. Het jonge team van de toernooiorganisatie slaagde er ook nu, ondanks de beperkingen, in om er een feestje van te maken. Zowel op de baan als bij de side-events was de insteek: ga uit van wat er wél kan. Zo werd het toernooi opgeleukt met onder andere de Quarantaine Tennis Krant en verslag van het toernooi vanuit Studio Merletten. Het werd een geslaagde week waarin het toernooi zelf, maar zeker ook het plezier van (weer) de baan op kunnen, centraal stond.

ITF Alkmaar
Hoewel vanaf maart de internationale tenniskalenders voor een groot deel stillagen, kon ITF Alkmaar worden gespeeld, met inachtneming van strenge maatregelen. Eind augustus, toen de spelers uit het ITF-circuit voor het eerst sinds maart weer voorzichtig het racket uit de tas konden halen, stond het toernooi op de banen van TC Alkmaar op het programma en moest er dus snel worden gehandeld. In een ware race tegen de klok werd alles in gereedheid gebracht om binnen de geldende richtlijnen een succesvol toernooi neer te zetten. Anderhalve meter afstand, een maximum aantal toeschouwers, registratie bij binnenkomst en mondkapjes in het clubhuis, het lukte allemaal. Bovendien kon er een kidsmiddag worden georganiseerd en was er zelfs een sponsordiner. Het was een uitdaging van formaat, maar TC Alkmaar heeft zich met het toernooi zeer positief onderscheiden.