Uitreiking van de Zwarte Tulp

Column Erik Poel: 'Onze verkiezing kent alleen maar winnaars'

Vorige week kon er drie dagen lang gestemd worden. Inmiddels zijn de Tweede Kamerverkiezingen achter de rug en houdt heel politiek Den Haag zich bezig met de formatie. Zoals altijd en overal waren er winnaars en verliezers. Ik ken een verkiezing waar dit allemaal niet zo is.

Als KNLTB hebben wij namelijk ook net een verkiezing achter de rug. Die van vereniging, leraar, vrijwilliger en toernooi van het jaar. Want goed voorbeeld doet goed volgen. Dit jaar maakten we de winnaars bekend tijdens onze informatieve, interessante en inspirerende digitale congresweek. We hadden maar liefst 3.000 online deelnemers in deze week, die samen meer dan 20.000 sessies hebben gevolgd. Een geweldige manier om kennis te delen en best practices te laten zien. Het wiel is al een keer uitgevonden en het is aan ons om iedereen te blijven inspireren. Daarom ook de verkiezingen.

Tennisvereniging Barendrecht (TVB) was één van de winnaars van de verkiezingen en een voorbeeld voor andere verenigingen. Wat heb ik met ontzettend veel genoegen de Zwarte Tulp mogen uitreiken aan voorzitter Leon van der Wilk en hoofdtrainer Bart van der Ploeg. Hij werd gekozen tot leraar van het jaar.

De jubilerende vereniging – dit jaar bestaat TVB 65 jaar – sloeg zo een dubbelslag. Onder bijzondere omstandigheden, voelde het heel goed om begin deze maand op het prachtige Barendrechtse tennispark te zijn. Om de winnaars te complimenteren, te feliciteren én om een cheque van 500 euro te overhandigen.

Dagdromen

Op het moment dat ik de zonnige locatie verliet, keek ik nog even achterom. Mijn positieve gedachten dwaalden af. Naar de gesprekken van zojuist, naar mijn indrukken en ook naar het juryrapport. Een mooi tennispark met mooie mensen. Een vereniging waar altijd wat te beleven is en de poort wagenwijd openstaat voor iedereen en dus ook voor scholen, ouderen en andere sportclubs. En dan zijn sleutelwoorden als samenwerking en communicatie extra belangrijk.

Organisatorisch heeft de vereniging het maar wat goed voor elkaar. Een actief bestuur, eigen leden en vrijwilligers die veel dagelijkse dingen regelen en niet-alledaagse activiteiten organiseren. Ook de leraren spelen een meer dan belangrijke rol bij TVB. Ze geven niet alleen les, ze zijn ook nog eens een ware ambassadeur van de Barendrechtse tennisvereniging.

Ik dagdroomde nog even verder. Een tennisvereniging die met z’n tijd meegaat en tijd voor jou vrijmaakt. Ook als je nieuw bent, waar je een warm welkom wordt geheten en waar je na een kennismakingsperiode met proefabonnement niet kunt wachten om volwaardig lid te worden én te blijven.

TV Het Ideaalplaatje

Waar je heel gemakkelijk via de ClubApp digitaal kunt afhangen en met KNLTB Match zelf je wedstrijden regelt. Waar de jongste jeugd onderdeel uitmaakt van het Tennis-alles-in-1 programma en waar aan de hand van een goed gevulde jaarkalender, je snel je draai vindt in je eigen competitieteam of lesgroepje.

Ik noem zo’n vereniging TV Het Ideaalplaatje. Wie droomt er nu niet van? Actief zijn bij zo’n ideale tennisvereniging. Dat wil toch iedereen? Jij toch ook? Wie weet wordt jouw vereniging in 2022 wel de ideale winnaar. Er kan maar één de echte winnaar zijn, maar in ons geval zijn wij – KNLTB en leden, verenigingen en leraren – dat eigenlijk allemaal. Want onze verkiezing kent alleen maar winnaars.

Erik Poel
Algemeen Directeur