Duurzaamheid Zonnepanelen

Webinar ledverlichting en zonnepanelen, meld je aan!

Het zijn in deze coronacrisis ook voor tennis- en padelverenigingen zware tijden, dat is bij iedereen wel bekend. In het clubhuis wordt geen omzet gedraaid, terwijl veel vaste lasten gewoon doorlopen. Bovendien ziet het er naar uit dat energiekosten de komende jaren alleen maar verder oplopen. Redenen genoeg voor de KNLTB, de KNHB, het KNKV en de onlangs aangesloten Atletiekunie om de handen ineen te slaan. In samenwerking met Sportstroom bieden de vier bonden in drie webinars gebundelde kennis aan voor verenigingen over verduurzaming van de accommodatie. Aankomende woensdag 13 januari staat de tweede op het programma, volledig gericht op zonnepanelen en ledverlichting. Je kunt je hier aanmelden! 

Begeleidingstraject verduurzaming

In alle webinars staat het gratis begeleidingstraject vanuit NOC*NSF centraal om sportverenigingen te helpen bij het verduurzamen van de accommodatie. Bij dit traject zijn landelijke experts betrokken die maatwerk per accommodatie kunnen leveren. Het gehele project heeft een even uitdagende als duidelijke doelstelling: 40% reductie op de stroomkosten en 10% reductie op de gaskosten.

Na het eerste webinar, waar het vooral draaide om het begeleidingstraject zelf en de verschillende financieringsmogelijkheden voor verduurzaming van de accommodatie, zijn in het tweede webinar op 13 januari dus zonnepanelen en ledverlichting de centrale thema’s. Het zijn inmiddels populaire investeringen voor accommodatiebezitters omdat ze de energierekening op termijn flink kunnen verlagen, maar wat moet je allemaal weten en doen als je als vereniging daadwerkelijk kiest voor zonnepanelen en/of ledverlichting? Sportstroom en de samenwerkende bonden geven tekst en uitleg.

Alles over zonnepanelen en ledverlichting

Zo komt in het webinar bijvoorbeeld uitgebreid aan de orde hoe een zonnepaneel precies werkt, welke rol een omvormer speelt in het daadwerkelijk benutten van de opgewekte energie, wat exact het verschil is tussen een kleinverbruiker en een grootverbruiker op het gebied van zonnepanelen, wat het verband is tussen opgewekte zonnestroom en het eigen verbruik en hoe het precies zit met garanties, onderhoud en andere services van leveranciers.

De  informatie over ledverlichting draait veelal om vergelijkbare onderwerpen. Welke technische kennis heb je precies nodig als je met ledverlichting aan de slag gaat, hoe kun je het systeem zo efficiënt mogelijk besturen en wat kun je precies gaan besparen ten opzichte van conventionele verlichting? Bovendien worden ook specifieke thema’s als lichthinder, verlichtingshinder en lichtsterkte behandeld.

Meld je aan!

Ben je erbij komende woensdag of wil je je nu al inschrijven voor het vervolg webinar over verwarming, isolatie en ventilatie op 20 januari? Doe dit dan hier! Let op, aanmelden gebeurt in de online omgeving van de KNHB. Vervolgens kun je onder de vraag ‘Bij welk type vereniging ben je actief?’ aangeven dat je een tennisvereniging en/of padelvereniging bent, zodat de KNLTB weet hoeveel tennisverenigingen er deelnemen.