TV Barendrecht Digitale Vrijwilligersavond

TV Barendrecht bedankt vrijwilligers met digitale vrijwilligersavond

Vrijwilligers zijn van groot belang voor tennisverenigingen. Van bestuurslid tot klusjesman, ze dragen allemaal hun steentje bij aan het draaiende houden van de club. Bij TV Barendrecht beseft men dat maar al te goed. Normaal gesproken organiseert de vereniging daarom ieder jaar een vrijwilligersavond met bijvoorbeeld een barbecue, een quiz of een tennistoernooi. Dit jaar kon een dergelijke fysieke jaarafsluiting niet, dus bedacht TV Barendrecht een online vrijwilligersavond.

TV Barendrecht is met ruim achthonderd leden een grote vereniging. Om alle toernooien, clubavonden en bijeenkomsten in goede banen te leiden, zijn er ongeveer vijftig vrijwilligers die graag een helpende hand toesteken. “Daar zijn we hartstikke blij mee”, aldus voorzitter Leon van der Wilk. “Door het coronavirus kon onze traditionele vrijwilligersavond niet doorgaan. Toch wilden we als bestuur, juist ook in deze tijd, onze vrijwilligers bedanken. We stuurden hen allemaal een uitgebreid kerstpakket toe, met daarin een brief met een dankwoord, een uitnodiging voor de online vrijwilligersavond op 28 december en een scoreformulier voor de bijbehorende online pubquiz.”

Bijdrage van Jacco Eltingh

Van der Wilk trapte de digitale vrijwilligersavond af met een welkomstwoord en had een filmpje gemaakt met alle hoogtepunten van het jaar 2020, zoals de openingsclinics van Nederlands kampioene Chayenne Ewijk, gezellige clubkampioenschappen en toernooien en bovenal de 230 nieuwe leden, waarvan 150 via de Zomer Challenge. “Na die Zomer Challenge had Robin Haasse al een filmpje voor ons opgenomen. Dat contact met de KNLTB onderhield ik, waarna ik vroeg of Jacco Eltingh onze vrijwilligers niet eens zou kunnen toespreken voor de digitale avond. Dat deed hij graag en hartstikke leuk. Via WhatsApp ontving ik zijn video, waarin hij zich richtte tot de vrijwilligers, hen vertelde dat ze zulk goed werk verrichtten en hen bedankte voor hun inzet. Dat was natuurlijk een erg leuke toevoeging aan de avond.”

TV Barendrecht-wisseltrofee

Vervolgens was het tijd voor de online pubquiz. In dezelfde week had TV Barendrecht voor de jeugdleden een CrazyDigiBingoQuiz georganiseerd en Van der Wilk was voorheen tien jaar lang voorzitter van de activiteitencommissie. Het bedenken van leuke vragen en het juiste format was dan ook niks nieuws. “Ik presenteerde samen met de secretaris en zat voor een goede camera, met een kerstpak aan en kerstboom op de achtergrond,. Zo gaven we het geheel van de digitale vrijwilligersavond nog wat extra uitstraling”, licht hij toe. “De pubquiz bestond uit zes rondes over van alles en nog wat, van muziekfragmenten tot vragen over de geschiedenis van de vereniging. De partners, ook actief als vrijwilliger binnen de vereniging, dienden als jury en na elke ronde noemden we de tussenstand. Uiteindelijk hadden we voor de winnaar een TV Barendrecht-wisseltrofee, die we speciaal voor deze avond hadden laten maken.”

Om de twee rondes in de pubquiz hadden de vrijwilligers de mogelijkheid om elkaar te spreken in zogeheten ‘breakout rooms’, videogesprekken in kleinere groepjes. “Als je met zijn allen in één videogesprek zit, blijft iedereen vaak stil omdat het anders te chaotisch wordt”, legt Van der Wilk uit. “Daarom bedachten we drie breakout rooms: de kantine, de buitenbaan en het terras. De echte kantine was dicht, maar de digitale kantine was nu dus wel open. Hier zaten dan een paar vrijwilligers bij elkaar om lekker te kletsen en te borrelen, maar ook om ideeën te opperen over de kantine, de buitenbaan of het terras. In die breakout rooms was het heel gezellig.”

Bedanken en stimuleren

“Uiteindelijk was meer dan de helft van de vrijwilligers aanwezig”, besluit Van der Wilk. “Iedereen bleef tot het einde van de avond, die alles bij elkaar ruim twee uur duurde. Ik heb de hoop uitgesproken op een ‘normale’ vrijwilligersavond in 2021, maar dit was wel een erg leuk en geslaagd initiatief. Vrijwilligers zijn zo ontzettend belangrijk voor je vereniging. Om de binding tussen hen en de vereniging in stand te houden, is de titel van ons beleidsplan voor 2020-2022 dan ook ‘TV Barendrecht als tweede huis’. Dat willen wij ook uitstralen met dit soort evenementen. Ze waren gelukkig allemaal positief verrast, zowel door het kerstpakket als door de digitale avond. Zo bedanken wij hen, maar stimuleren we ze ook om lekker actief te blijven als vrijwilliger!”