Lommerrijk zijaanzicht

Sportkantines open vanaf 1 juli? Maak een plan en ga naar jouw gemeente!

Woensdag 27 mei heeft het kabinet aangekondigd dat de sportkantines mogelijk per 1 juli weer open mogen, 2 maanden eerder dan de verwachte datum van 1 september. Dat is goed nieuws! Daar zijn wij heel blij mee, en met ons alle tennis- en padelverenigingen in het land. Een mooi resultaat van de inspanningen die we samen met NOC*NSF hebben gedaan.

We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen geven over wat dit betekent voor onze verenigingen. Hierover zijn we in gesprek met NOC*NSF en het ministerie. De verwachting is dat we volgende week alle betrokkenen hierover zorgvuldig en compleet kunnen informeren. De verruimingen vanaf 1 juli zijn afhankelijk van hoe Nederland omgaat met de versoepelingen. Eind juni wordt definitief besloten of de sportkantines open mogen.

Vanaf aanstaande maandag 1 juni mogen restaurants en de terrassen weer open. Ongeveer 15% van onze tennisverenigingen heeft ‘commerciële uitbaters’/pachters met een volledige horecavergunning op het park. In veel gevallen kunnen zij met een uitgewerkt plan na overleg met de gemeente ook het clubhuis en terras weer openen vanaf 1 juni. Hierbij dienen ze het horeca protocol te volgen (https://www.khn.nl/kennis/protocol-heropening-horeca-beschikbaar).

Ook heeft NOC*NSF het Algemeen Sportprotocol aangepast. Op basis van dit protocol zal de KNLTB begin volgende week de aanvullende richtlijnen voor tennis en padel, de stappenplannen en de posters uit de toolkit aanpassen voor deze volgende fase. 

Maar wat betekent de openstelling van de horeca en terrassen dan voor de terrassen op de overige tennisverenigingen? Dit zijn de zogenaamde ‘para-commerciëlen’, waarbij de horeca op de sportaccommodatie geen hoofdactiviteit is maar ondersteunend. Hierover is nog veel onduidelijk en de toepassing van de regels verschilt per veiligheidsregio en gemeente.

Met een plan naar de gemeente

Heeft jouw vereniging al een duidelijk idee over hoe het terras en/of clubhuis kan worden ingericht, passend binnen alle geldende maatregelen om de 1.5 meter te kunnen waarborgen? Het is goed hier alvast over na te denken en dit dan op papier te zetten. Want uiteindelijk is er maar één route, met dit plan ga je naar de gemeente voor toestemming om open te gaan. We zullen zo snel mogelijk een aantal voorbeelden verzamelen en delen.

De ervaring van de afgelopen weken leert dat het per gemeente nogal verschilt, hoe met de ingediende plannen van de vereniging wordt omgegaan. Er staan uiteenlopende zaken in de verschillende noodverordeningen van de Veiligheidsregio’s. Het kan dus zijn dat de ene vereniging sneller het terras en/of clubhuis kan openstellen dan de andere vereniging.