Man serveert op links

KNLTB Junioren Tour tot 20 juli en Open Toernooien en NRT’s t/m 2 augustus geannuleerd (update 8 juni)

Bericht geüpdatet op 08-06-2020

Iedereen mag weer de baan op. Dat was goed nieuws. Het kabinet kondigde vorige week aan dat buiten sporten ook voor volwassenen van 19 jaar en ouder vanaf 11 mei weer is toegestaan. Jeugd en volwassenen mogen dus weer tennissen en padellen onder bepaalde voorwaarden, in een training of vrij spelen door vooraf een baan te reserveren. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan. Wat betekent dit voor het toernooiseizoen?  

Officiële wedstrijden mogen niet plaatsvinden tot 1 september is de boodschap van het kabinet. Door de grote hoeveelheid verplaatsingen, de toestroom van publiek en de drukte bij deze evenementen kan de verspreiding van het coronavirus weer toenemen. Dat willen we voorkomen, gezondheid staat voorop.  

De KNLTB heeft daarom besloten alle Open Toernooien en NRT’s tot en met 2 augustus te annuleren (week 31). De mogelijkheid van de organisatie van toernooien tussen 2 augustus en 1 september houden we nog open. In de ons omringende landen komt het club overstijgend wedstrijden spelen namelijk alweer op gang. Bij de richtlijnen vanuit de overheid gaat het over grote wedstrijden met veel publiek en vergunningen. Als de maatregelen in Nederland ook verder en sneller worden versoepeld, kunnen (aangepaste) toernooien in augustus misschien toch door gaan. We willen verenigingen perspectief bieden om in augustus een toernooi te organiseren. Een gemiddeld toernooi heeft 4 tot 6 weken nodig om zich te kunnen voorbereiden. Daarom zullen we uiterlijk half juni een besluit nemen en communiceren over de toernooien na 2 augustus. 

Voor Junioren Tour toernooien geldt dat deze geannuleerd worden tot 20 juli. Gezien de kleine schema’s en minder deelnemers bij de Junioren Tour is de verwachting dat we hiermee wellicht eerder kunnen starten dan de overige toernooien. Uiterlijk half juni nemen we een beslissing en communiceren we over de Junioren Tour toernooien die na 20 juli georganiseerd worden.

Vanwege het gebrek aan plek op de toernooikalender kunnen geannuleerde weektoernooien niet verplaatst worden. Het is wel mogelijk om in plaats daarvan na 1 augustus één of meerdere dag- of weekendtoernooien te organiseren. Op deze manier hebben verenigingen toch de kans om toernooien te organiseren. Neem hiervoor contact op met de afdeling Wedstrijdtennis. 

Het organiseren van interne wedstrijden/wedstrijdvormen (geen DSS/niet cluboverstijgend) op de vereniging is wel mogelijk. Uiteraard binnen de geldende richtlijnen. Je kunt hierbij denken aan tenniskidstoernooitjes, een toss-avond, een laddercompetitie en natuurlijk de clubkampioenschappen. Binnenkort ontvang je meer informatie over het organiseren van interne wedstrijden in de anderhalvemetersamenleving, zoals stappenplannen en een toolkit.   

Perspectief 

We zijn natuurlijk blij dat iedereen weer de baan op mag. Een eerste stap. Voor de lange termijn is het belangrijk dat clubhuizen en terrassen zo snel mogelijk weer open gaan en de clubactiviteiten uitgebreid kunnen worden. Niet alleen om het clubleven weer op gang te brengen en toernooien te kunnen organiseren, maar ook om de schade door het gemis aan barinkomsten op termijn enigszins te beperken. De KNLTB zet zich hiervoor in, samen met NOC*NSF, en kijkt in hoeverre clubhuizen en terrassen met de richtlijnen die voor de horeca per 1 juni gelden, mee kunnen doen. Zodra hier meer over bekend is zal hierover worden gecommuniceerd.  

Veelgestelde vragen 

De maatregelen in strijd tegen het coronavirus roepen veel vragen op. Daarom hebben we de veelgestelde vragen en antwoorden op een rijtje gezet en deze worden regelmatig geüpdatet. Denk daarbij aan vragen over bijvoorbeeld toernooien, vrij tennissen en trainingen. Staat er een vraag niet tussen? Neem dan contact met ons op via wedstrijdtennis@knltb.nl