Baanonderhoud

Baanonderhoud tijdens de coronacrisis

Het coronavirus houdt de (sport)wereld al een tijdje in haar greep. Tennis- en padelbanen zijn voorlopig gesloten, maar het onderhoud van de banen blijft noodzakelijk. Om verenigingen te helpen, hebben de VTN (Vereniging voor Tennisbaanbouwers Nederland) en de KNLTB gezamenlijk een korte handleiding gemaakt. Hierin wordt uitleg gegeven over de aanpak van het onderhoud van banen in deze periode.

Allereerst is het in deze periode, ongeacht de baansoort, raadzaam om met je gemeente te overleggen vóór je start met onderhoudswerkzaamheden. Op dit moment keuren veel gemeenten het onderhoud van banen goed, maar vraag desondanks toestemming voor strikt noodzakelijk baanonderhoud en essentiële werkzaamheden om schade aan de banen te voorkomen. Vanzelfsprekend moeten ook tijdens het onderhoud aan banen de maatregelen van het RIVM in acht worden genomen.

Bij standaard gravelbanen en gravelbanen op afschot kun je na het reguliere voorjaarsonderhoud beginnen met het walsen en slepen. Doe dit op een moment dat de banen nét droog genoeg zijn, ook wel ‘aardvochtig’ genoemd. Zo haal je oneffenheden weg en blijven de banen mooi glad. Vergeet na het walsen en slepen niet te sproeien, want standaard gravelbanen en gravelbanen op afschot dienen vochtig te blijven. Dat is essentieel. Omdat de banen kunnen uitdrogen door de zon en de wind, is het handig om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Zo kun je controleren of je de banen extra moet sproeien. Na deze werkzaamheden is het voornamelijk zaak om de banen vrij te houden van mos, algen en onkruid. Dit doe je bijvoorbeeld met een sleepnet of, als de baan wat harder is, een bezem van kunststof.

Voor banen van zandkunstgras en roodzand kunstgras is het verdelen van infill of zand normaal een belangrijk onderhoudsaspect. In deze ‘sportloze’ periode hoeft dat niet; net als de banen van gravel of gravel op afschot, moet je de banen van zandkunstgras en roodzand kunstgras vooral vrijhouden van mos, algen en onkruid. Door de banen minimaal één keer per week, bij droog weer, te slepen met een driehoeksbezem hou je het infill los en geef je de ongewenste begroeiing minder tot geen kans om zich te vestigen.

Lees meer over baanonderhoud tijdens deze bijzondere periode in het volledige document van de VTN en de KNLTB.