Scorebord stand groen

Amsterdamse verenigingsbestuurders geven samenwerking impuls met netwerktoernooi

Regelmatig kringoverleg door tennis- en padelverenigingen in de regio is belangrijk om, waar mogelijk, samen te werken en zoveel mogelijk ervaringen en kennis te delen. In Amsterdam gebeurt dat ook. Dertig verenigingen daar hebben bovendien niet alleen contact aan de vergadertafel, maar ook in een meer informele setting, wat de onderlinge band en het makkelijk contacten leggen alleen maar ten goede komt. Zo werd in augustus op de banen van TC Elzenhagen het jaarlijkse netwerktoernooi voor Amsterdamse verenigingsbestuurders georganiseerd, waar een kleine veertig deelnemers op de baan stonden en elkaar bijpraatten onder genot van een hapje en een drankje. Het was inmiddels de vierde editie van het toernooi.

Er is veel te bespreken voor Amsterdamse verenigingen, al was het maar omdat Amsterdam het de laatste jaren op tennisgebied niet bepaald makkelijk heeft gehad. De potentie, zeker in bepaalde delen van de stad, is enorm, maar de gemeente kampt al geruime tijd met een tekort aan banen en dus zijn er flinke wachtlijsten. Reden te meer om de krachten te bundelen en samen, met ondersteuning van de KNLTB, tot oplossingen te komen. Een leuk dubbeltoernooi en elkaar informeren over de bestuurlijke gang van zaken op de verenigingen, bleek een uitstekende combinatie. “Op zo’n toernooi tref je elkaar eens op een andere manier dan in een typische vergadersetting, is het makkelijk even een praatje maken”, aldus Tjay Tjiook, voorzitter van TC Elzenhagen. “Het toernooi was een groot succes, ook omdat wij gewoon flink hebben uitgepakt!”

Actief contact met WhatsApp

‘Uitpakken’ betekende vooral dat naast de toernooiorganisatie ook de pachter van TC Elzenhagen zich had ingespannen om er met drankjes en keur aan luxe hapjes voor te zorgen dat het de bezoekers aan niks ontbrak. In die sfeer vonden de penningmeesters van de verenigingen elkaar makkelijk om enkele belangrijke financiële zaken door te nemen en werden bijvoorbeeld volop ervaringen uitgewisseld met het digitaal afhangen, in coronatijd een heel belangrijk en actueel onderwerp. Op het recent opgeknapte park van Elzenhagen werden de geldende coronamaatregelen overigens niet uit het oog verloren. Zeker secretaris van Elzenhagen Caroline van der Laan, zelf verpleegkundige, zag er strikt op toe dat in alle gezelligheid de anderhalve meter en de hygiënevoorschriften niet uit het oog werden verloren.  

De Amsterdamse verenigingsbestuurders houden heel actief contact in een WhatsApp-groep en in deze coronatijd ook heel regelmatig met video-meetings. Via WhatsApp was het makkelijk om het plan van het toernooi te opperen en te promoten. “Na de eerste aankondiging hadden we misschien drie of vier aanmeldingen, maar door het echt aan te blijven jagen, mensen er heel regelmatig aan te herinneren, ging het op een bepaald moment echt lopen. Daar zijn KNLTB Accountmanager Arie-Martijn Schenk en Kringvoorzitter Victor Frequin ook wel een belangrijke factor in geweest. Na verloop van tijd liep het zelfs storm, hadden we acht tot tien banen nodig om iedereen plek te bieden. Het was geweldig om te zien dat het zo’n succes werd. Gek genoeg speelde corona daar ook een kleine rol bij. Mensen waren heel blij dat er weer eens iets kon worden georganiseerd.”

Openstaan voor contact

Uiteindelijk stonden op 15 augustus een kleine veertig verenigingsbestuurders van zeker 25 verenigingen op de baan in Amsterdam-Noord. Bovendien begon de dag met een inhoudelijke sessie van de KNLTB, want ook de bond was vertegenwoordigd, onder meer in de persoon van KNLTB Accountmanager Arie-Martijn schenk. “En we hebben dus echt ons best gedaan om het mensen naar de zin te maken. Ik denk dat enkele gasten ’s avonds uiteindelijk langer bleven dan de organisatoren, dan weet je dat het in de smaak viel!”

Goede samenwerking in kringen begint met de bereidwilligheid van veel verenigingen om daadwerkelijk actief deel te nemen aan initiatieven en bijeenkomsten en dan is een toernooi een prima middel om veel bestuurders bijeen te krijgen, zo blijkt uit het evenement in Amsterdam. Tjiook: “Het is nu eenmaal aantrekkelijk om een keer op de baan te staan en een balletje te slaan in plaats van in een vergaderzaal te zitten.” Maar, zo benadrukt Tjiook, dan moet je ook wel bereid zijn contacten te onderhouden en iets als een toernooi op poten te zetten. “Als vereniging moet je openstaan voor contact, interesse tonen in wat andere verenigingen bij jou in de buurt doen en bekijken waar je voor dezelfde uitdagingen staat en elkaar kunt helpen. Dat gaat niet vanzelf, het kost zeker energie, maar dan leidt het ook vaak tot iets. In Amsterdam ontstaat steeds meer een positieve ‘vibe’, dat bleek ook tijdens het toernooi. Dat is echt goed, dat hebben we nodig.”

Wil je in jouw kring ook een netwerktoernooi of iets vergelijkbaars organiseren? Neem contact op met de KNLTB Accountmanager in jouw regio en bespreek de mogelijkheden.