393A2196

Nieuwe coronamaatregelen, tennis- en padelwedstrijden blijven mogelijk

Het kabinet treft opnieuw landelijke maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Om een nieuwe lockdown te voorkomen worden de komende 3 weken de sociale contacten drastisch beperkt. Dat zijn harde maatregelen, die de samenleving en ook de sport hard raken. Maar het is nodig, want veiligheid en gezondheid staan voorop en alleen samen krijgen we het virus onder controle. Gelukkig kunnen we blijven tennissen en padellen, zolang het weer het toelaat. Ook in wedstrijdverband, alleen zonder publiek en de sportkantines en clubhuizen (met uitzondering van toiletten en kleedkamers) zijn gesloten. Wat betekent dit voor de competities, toernooien en het vrij spelen op tennis- en padellocaties?

Het belang van sport en bewegen wordt onderkend. Daarom heeft het kabinet gekozen voor maatregelen waarbij het sporten zo lang mogelijk door kan gaan. We kunnen blijven tennissen en padellen, naast vrij spelen ook in competitieverband of tijdens toernooien. En dat is fijn. De besmettingscijfers zijn echter zo zorgwekkend dat grote groepen mensen niet meer bij elkaar kunnen komen. Dat geldt ook voor sportpubliek en groepen in sportkantines en clubhuizen.

Publiek is daarom vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur bij sportwedstrijden niet meer toegestaan en sportkantines moeten sluiten. Dit geldt voor alle horeca op of in een sportgelegenheid. Kleedkamers en toiletten mogen open blijven. Sportbeoefening is uitgezonderd van de maximale samenkomst van 30 personen binnen en 40 personen buiten. Na afloop van de sportbeoefening geldt deze maatregel wel. Dus het is de bedoeling dat je na afloop van het vrij spelen, de training of een wedstrijd de sportaccommodatie zo snel mogelijk verlaat.

Uiteraard zijn de algemene ‘1.5 meter afstand’ regel en de hygiëneregels nog steeds van toepassing. Op 20 oktober worden de maatregelen geëvalueerd.

Vrij spelen en training

Vrij spelen is gewoon mogelijk, zowel buiten als binnen. Hiervoor blijft gelden, reserveer vooraf online een baan, kom kort voor het geplande tijdstip naar de baan en verlaat het park of de hal direct na afloop. Dat geldt ook voor trainingen. Het is niet toegestaan dat spelers op het park of in de hal blijven hangen, of dat ouders bij trainingen van hun kinderen komen kijken.

Competitie

Als het weer het toelaat kunnen de competitiewedstrijden doorgaan. Thuisspelende teams ontvangen de tegenstanders 10 minuten voor aanvang van de speeldag en kunnen na de ploeguitwisseling direct de baan op. Na afloop van de laatste wedstrijd verlaat iedereen zo snel mogelijk het park. We adviseren je voor je eigen eten en drinken te zorgen. De kleedkamers en toiletten van het clubhuis zijn open. Voor jeugdteams t/m 17 jaar geldt dat jeugdcoördinatoren, wedstrijdplanners, scheidsrechters/tellers bij thuiswedstrijden, coaches/begeleiders en ouders die moeten rijden naar uitwedstrijden onderdeel uit maken van het begeleidende team. Dat is toegestaan. Toeschouwers, zoals opa en oma, broertjes en zusjes zijn niet toegestaan.

Toernooien

De wedstrijden van de geplande toernooien kunnen doorgaan. Als een jeugdlid t/m 17 jaar op de eigen accommodatie speelt, dan mag het jeugdlid begeleid worden door een ouder. Ouders van jeugdleden t/m 17 jaar die hun kind naar een toernooi op een andere vereniging brengen, worden gezien als begeleider en mogen blijven kijken.

We realiseren ons dat dit impact heeft op het clubleven en de competitie- en toernooisfeer zoals we die kennen niet haalbaar is. Geen ontvangst met koffie, thee en taart en geen drankje na afloop. Niet alleen voor spelers is dit jammer, maar ook voor verenigingen is dit een zorg, gezien het verlies aan inkomsten. We zullen ons blijven inzetten om de ruimte om te sporten zo groot mogelijk te houden en de compensatieregelingen voor verenigingen te vergroten.

De antwoorden op de meestgestelde vragen over het vervolg van de competitie en toernooien lees je op deze pagina

Lees voor meer info het volledige bericht over de algemene nieuwe maatregelen van de Rijksoverheid en de maatregelen specifiek voor de sport.