ALBO 4

TV Albergen zet binnen no-time corona-proof toernooi op poten

Heel even twijfelden ze bij TV Albergen, even ten oosten van Almelo. Aanvankelijk had de vereniging de hoop op een 2020-editie van het jaarlijkse ALBO Open, al laten varen. “We gingen er eigenlijk vanuit dat zoiets pas weer vanaf 1 september zou kunnen, dus dat het dit jaar niet doorging”, aldus Koen Nijhuis, lid van de technische commissie bij Albergen. “Maar toen ging alles snel, bleek dat we vanaf 1 juli alweer toernooien konden organiseren. We besloten de totale duur terug te brengen van twee naar één week en het alsnog te proberen.” Het lukte. En dat er honger naar wedstrijden was, bleek wel uit het aantal aanmeldingen. Vanaf 4 juli gingen maar liefst 193 deelnemers de baan op.

Eerder al had Albergen het gehele park corona-proof gemaakt, inclusief looproutes, anderhalve meter afstand tussen tafels in het clubhuis en terras en voldoende plekken om hygiënemaatregelen te nemen, zoals handen wassen en ontsmetten. Nu moesten daar in heel korte tijd enkele maatregelen aan worden toegevoegd, want tijdens een toernooi wordt het nu eenmaal drukker op het park. “In de planning van de wedstrijden zat bij ons al behoorlijk wat ruimte, dus in dat opzicht kunnen we drukte vrij goed reguleren. En moeten mensen een keer wachten, dan hebben wij daar op het totale complex ook plaats voor.” Verder heeft Albergen op het terras nadrukkelijk plaats ingeruimd voor spelers die net van de baan komen. “Daar hebben we vier aparte zitjes voor ingeruimd met vier stoelen per tafel. Na de wedstrijd is het toch heel leuk om even samen een drankje te doen en na te praten.”

‘Eettentje laten we even achterwege’

Voor toeschouwers zijn duidelijke vakken gecreëerd en op de banken langs de banen, waar mensen ook kunnen plaatsnemen om te kijken, is duidelijk aangegeven dat anderhalve meter afstand moet worden gehouden. “We moeten richting het finaleweekend goed in de gaten houden hoe druk het wordt, of we het goed kunnen reguleren. We verwachten momenteel niet dat we een enorme piek in het bezoekersaantal krijgen. We hebben een groot programma, tennissers van speelsterkte 8 tot en met 2 doen mee. Toeschouwers komen vaak naar een specifieke wedstrijd van een bekende kijken en gaan dan relatief snel weer weg. Meestal hebben we in het finaleweekend ook een eettentje op het park voor catering, maar dat laten we deze keer maar achterwege.”

Binnen veel ruimte

Eén van de grootste uitdagingen voor elk toernooi in deze tijd is misschien wel het reguleren van drukte bij het zenuwcentrum van het evenement, daar waar mensen zich en uitslagen worden doorgegeven. Waar mensen moeten wachten, kan het lastig zijn om afstand te bewaren. Albergen heeft daar een vrij rigoureuze, maar zeer efficiënte oplossing voor gevonden. “Tafels, stoelen, gezelligheid, horeca, het speelt zich tijdens het toernooi vrijwel allemaal buiten af”, legt Nijhuis uit. “Onder de grote parasols hangen heaters, dus het kan ook allemaal buiten. De bar is open, maar verder gebeurt er binnen heel weinig. Daar is alle ruimte voor de tafel om alle schema’s en uitslagen bij te houden en dus ook om even te wachten. Bovendien hebben we in de kantine een aparte in- en uitgang gecreëerd, zodat er bij de ingang geen gedrang ontstaat.”

‘Mensen zijn er serieus mee bezig

En dan zijn er tenslotte nog de regels en richtlijnen op de baan. Geen handen schudden of een high-five geven, het is even wennen geweest, geeft Nijhuis toe. “Maar mensen zijn er wel serieus mee bezig, corrigeren elkaar ook.  En die tennis-high-five, de rackets tegen elkaar, dat doen mensen heel veel, dat is wel leuk om te zien!” Albergen heeft er met een simpele oplossing zelfs voor gezorgd dat mensen tussen games in niet te dicht naast elkaar gaan zitten. “We hebben bankjes tussen de banen in staan, maar voor de gelegenheid hebben we naast elke bank een koelbox gezet en aan de andere kant van de koelbox een stoel. Zo kunnen mensen plaatsnemen en zitten ze altijd op afstand van elkaar.”

Wil jouw vereniging ook een toernooi organiseren? Lees hier hoe je dat kunt aanpakken. Op Corona.knltb.nl vind je bovendien alle belangrijke regels en richtlijnen die je in acht moet nemen.