ClubApp

TC Venlo ziet grote voordelen, blijft online banen reserveren gebruiken

Online, op afstand banen reserveren, het was de afgelopen maanden ineens noodzaak om volgens de corona-richtlijnen een baan af te hangen en te spelen. De functionaliteit in de KNLTB ClubApp en in de ClupApp van AllUnited om online een baan te reserveren, kwam ineens bijzonder goed van pas. Verenigingen maakten dan ook massaal gebruik van de functionaliteit in de ClubApp om online banen af te hangen. Veel verenigingen ervaren nu de voordelen van deze en de vele andere opties van de ClubApp. Maar nu online reserveren nog wel een advies, maar geen verplichting meer is, zijn er ook verenigingen die overwegen straks weer te stoppen met de ClubApp. Een veelgehoorde reden is dat met gebruik van de ClubApp minder mensen in het clubhuis komen afhangen en onder het genot van een kopje koffie even wachten op een baan, met als gevolg een lagere baromzet. In de praktijk blijkt die angst echter vaak ongegrond en wegen de voordelen van de app zwaarder, zo ervaren ze ook bij TC Venlo.

Het was best even een stap voor de Limburgers, toen bij voorzichtige heropening van de tennis- en padelverenigingen het online, op afstand boeken van banen een verplichting werd. “Het was altijd wel het plan om de functionaliteiten van de app na verloop van tijd uit te breiden, te zorgen dat meer leden er gebruik van gingen maken, maar in coronatijd is alles in een stroomversnelling gekomen”, legt penningmeester Hans Boom uit. Want waar voorheen zo’n 150 leden de ClubApp van AllUnited gebruikten, steeg dat aantal met het verplichtstellen van de het online reserveren, ineens naar meer dan 400. Boom: “In één van de afgelopen maanden werd de ClubApp in totaal ruim 5.500 keer gebruikt, waarvan meer dan 4.300 keer voor het online afhangen.” Het overgrote deel van de leden merkte al snel het gemak van het online reserveren en is er heel enthousiast over. En dat geldt voor veel verenigingen, groot en klein, druk of minder druk.

Meer informatie, beter plannen

Een deel van de leden maakte zelden of nooit gebruik van de app en moest best even wennen. “Maar echt problemen heeft dat niet opgeleverd”, weet Boom. “Het is niet heel ingewikkeld en wij hebben een handleiding op onze website staan. Leden zijn over het algemeen heel enthousiast over het online afhangen!” Bovendien maakt de app ook het leven van het bestuur op verschillende vlakken makkelijker. “Op avonden dat het druk is op het park door bijvoorbeeld tossen of rackettrekken, wil je toch ook een bepaalde capaciteit houden voor vrij spelen. Met het online reserveren is al van tevoren in te schatten hoe druk het gaat zijn en kun je daar met planningen op inspelen. En de statistieken met betrekking tot de druk op de banen zijn ook een stukje betrouwbaarder dan in het verleden. Het gebeurde nog wel eens dat iemand de baan op ging zonder af te hangen. Met het online reserveren van banen was daar echter nauwelijks sprake van. Ook communicatie in het algemeen is via de ClubApp heel makkelijk. Zijn banen bijvoorbeeld onbespeelbaar door noodweer, dan weten leden dat direct.” En zo zijn er veel mogelijkheden om met leden de communiceren via de ClubApp. Zowel de KNLTB ClubApp als de ClubApp van AllUnited bieden daar legio mogelijkheden voor. Clubnieuws kan worden gedeeld, uitslagen en standen van competities en toernooien zijn altijd up-to-date en een laddercompetitie kan volledig via de app worden georganiseerd. Allemaal uitstekende mogelijkheden om leden bij de club te betrekken en te binden.

Nauwelijks invloed op baromzet

En dan is er dus nog het feit dat wanneer leden massaal via de app een baan reserveren, er minder mensen in het clubhuis komen om af te hangen. Een aantal verenigingen is bang dat dit effect, minder drukte in het clubhuis, minder mensen die even wachten op een baan, de baromzet schaadt. In Venlo leeft die angst niet. Boom: “Kijk ik naar onze vereniging, dan weet ik vrijwel zeker dat die verschillen marginaal zijn. Het zal eens een drankje schelen, maar meer niet. Tennis is een sociale sport. Gezelligheid, samen een drankje doen, is zeker een factor, maar vooral na het spelen. Die momenten zijn belangrijk voor de omzet.”

Sofie Steegh, pachter en uitbater van het paviljoen ‘Beej Soof Boave’ op het park van TC Venlo, kan de inschatting van Boom alleen maar onderschrijven. “Het komt sporadisch wel eens voor dat iemand wil afhangen en moet wachten op een baan”, stelt ze. “Vorig jaar hebben we echter een goed jaar gehad, veel mooi weer en veel nieuwe leden. En toch heb ik het toen slechts één keer gehad dat twee mensen ter plekke wachtten op een baan. Tja, dan verkoop je een paar extra drankjes. Het is momenteel best druk op de vereniging, lang niet iedereen gaat op vakantie. Dus dat zou best nog eens kunnen gebeuren.”

Andere voordelen

Voor Steegh zelf biedt het online afhangen ook enkele duidelijke voordelen. “Ik weet bijvoorbeeld ’s avonds hoe druk het de volgende ochtend zal zijn. Heb ik een heel drukke avond gehad en zie ik dat er in de ochtend om tien uur voor het eerst een baan gereserveerd is, dan weet ik ook dat om elf uur pas de eerste mensen van de baan komen. Dan heb ik tijd om even rustig aan te doen of andere zaken te regelen.” Steegh runt het paviljoen helemaal zelf. Op een park met veertien banen lukt dat net, ook bij grote drukte. “Maar ben je als vereniging nog net iets groter, dan heb je op de piekmomenten extra mankracht nodig. Dan is het wel heel fijn dat je met het systeem van online afhangen van tevoren kan zien wanneer je de grootste drukte kunt verwachten.”

Steegh kan exact zien wanneer het druk is en hoeveel banen dan bezet zijn, maar ziet dus ook snel wanneer op een op voorhand volgeboekt park alsnog een baan beschikbaar komt. “Ik heb dat nu al een paar keer op Facebook gezet, dat er toch nog een plekje was, waarna mensen alsnog reserveerden en naar het park kwamen!”

Kortom; bij TC Venlo is de slotsom dat de voordelen van de ClubApp en het online afhangen groot zijn en de leden het over het algemeen als heel prettig ervaren. De vereniging gaat er, ondanks dat online reserveren van banen geen verplichting meer is, zeker mee door.

Op zoek naar meer informatie over de ClubApp? Kijk op https://www.knltb.club/clubapp/ of op https://www.allunited.nl/clubapp/