Suthwaldaparkoverzicht

‘Kleine’ editie clubkampioenschappen TC Suthwalda goede generale voor open toernooi

Veel tennis- en padelverenigingen merken hoe graag leden weer wedstrijden willen spelen nu het weer kan. Wedstrijden spelen is een onmisbaar onderdeel van de sport. Een aantrekkelijk wedstrijdaanbod, waardoor leden ook regelmatig op de vereniging zijn, versterkt bovendien de binding met de club en is zo belangrijk voor ledenbehoud. Bij TC Suthwalda in het Drentse Zuidwolde merkten ze in de eerste week van juli ook hoe groot het verlangen was om weer om de punten te spelen. Een aangepaste vorm van de jaarlijkse clubkampioenschappen, volledig corona-proof, verliep prima en was een uitstekende test-case voor het jaarlijkse open toernooi, dat over twee weken op het programma staat.

De plannen voor de clubkampioenschappen in aangepaste, afgeslankte vorm werden gesmeed nog vóór duidelijk werd dat vanaf 1 juli alle officiële wedstrijden weer waren toegestaan. Het werd een volledig interne aangelegenheid over een periode van drie dagen, om het geheel overzichtelijk te houden. Uiteindelijk deden vijftig leden mee.

‘Gewoon weer beginnen’

“Het verliep eigenlijk heel soepel”, blikt Roel Nijzing, lid van de toernooicommissie en het verenigingsbestuur, terug. “We hebben acht banen en nu met vijftig deelnemers konden we alles prima volgens de corona-richtlijnen aanpakken. Alle hygiënemaatregelen werden in acht genomen, handen wassen, thuisblijven bij klachten en looproutes op het park om de anderhalve meter afstand te bewaren. Daar letten we bovendien ook goed op in het clubhuis en op het terras. Met dit eerste toernooi wilden we gewoon weer beginnen, iedereen weer de gelegenheid geven om wedstrijden te spelen. Daarom hadden we deze keer ook de naam aangepast, het toernooi heette nu Game, Set & Match. We hebben de ervaring dat ‘clubkampioenschappen’ groot klinkt, mensen nog weleens een beetje afschrikt. En we wilden gewoon dat alle leden zouden meedoen, zodat ze gewoon weer wedstrijden tegen elkaar konden spelen.”

Drukte spreiden

Het toernooi verliep dus naar wens, maar met de corona-maatregelen die Suthwalda op het park al had getroffen, verwachtte Nijzing ook niet te veel problemen. Over slechts twee weken gaat het jaarlijkse open toernooi van start met een slordige 200 deelnemers. Dan vereist een corona-proof evenement een strakke organisatie, gezien de verwachte drukte. Er is een duidelijk plan voor gemaakt. Spreiden lijkt het toverwoord. “We hebben het totaal aantal deelnemers deze keer ook iets teruggebracht, van 280 naar 200 deelnemers. Over het algemeen, ook tijdens het Game, Set & Match-toernooi, werd het bijvoorbeeld nooit te druk bij de bar, maar tijdens het open toernooi gaan we dat anders doen. Bij de bar zijn drankjes te bestellen, maar ook in een tent elders op het park, om de drukte te spreiden. Dan zal ook een maximum aantal spelers in een kleedkamer gelden. Daarom dienen deelnemers zoveel mogelijk in tenniskleding op het park te verschijnen.”

Uitwijk naar sporthal

Ook het weer is een factor bij het goed managen van de drukte op het park. Mooi weer is in dit opzicht een voordeel, maar daar ben je in Nederland nooit zeker van. “Bij slecht weer wordt het binnen veel drukker. Daarom zijn we momenteel met de gemeente in gesprek over eventueel gebruik van een naastgelegen sporthal. Dan hebben we ook bij slechter weer de mogelijkheid om mensen te spreiden.” Bij  grote drukte zou Suthwalda bovendien verplicht zijn bij alle bezoekers vóór betreding van het park via een gesprek een gezondheidscheck te doen. Dat is verplicht bij een evenement met meer dan 250 bezoekers buiten en meer dan 100 mensen binnen. “Maar die aantallen redden we niet”, weet Nijzing. “Wij hebben voor het toernooi zes banen tot onze beschikking. Stel dat op al die banen tegelijk dubbelwedstrijden bezig zijn, dan heb je het over 24 spelers in totaal. Dan zouden er wel heel veel toeschouwers moeten komen om die aantallen te bereiken.”

Eten en drinken

Ten slotte moet tijdens het toernooi het beleid in de keuken van het clubhuis iets worden aangepast. Tijdens het open toernooi serveert Suthwalda ook altijd een selectie maaltijden, maar dat vraagt een grotere bezetting in de keuken dan gebruikelijk en dus meer drukte. “Daarom gaan we ook dat anders doen. Hapjes en maaltijden, het hoort wel bij ons open toernooi dus die komen er ook. We hebben echter besloten om daarvoor iemand in te huren met een foodtruck, die staat ergens anders op het terrein. Zo spreiden we ook die drukte en hebben we toch lekker eten.”

Coronaplan

Het corona-plan dat Suthwalda maakte, dient overigens niet alleen voor toernooien. Het was belangrijk voor het Game, Set & Match-toernooi en zeker voor het komende open toernooi, maar ook voor de competitie.Ons eerste herenteam speelt sinds vorig jaar Eredivisie met 150 à 250 toeschouwers per thuiswedstrijd. Die wedstrijden worden gespeeld in september en oktober, ook dan moeten wij een degelijk plan hebben. Ons coronaplan is opgesteld door de kantinecommissie en toernooicommissie en vervolgens door het bestuur vastgesteld. Op basis van onze ervaringen kan het natuurlijk zo nodig worden bijgesteld.” 

 Wil je zeker zijn dat je op jouw vereniging een toernooi volledig corona-proof organiseert, lees dan hier alle tips en adviezen om het op de juiste manier aan te pakken.