Meisje backhand (1)

Jeugd LTV Randenbroek speelt meer wedstrijden met laddercompetitie via ClubApp

Een laddercompetitie, het is een makkelijke en toegankelijke en toch uitdagende manier om op de vereniging onderling wedstrijden te spelen. Wedstrijden spelen maakt de tennissport uitdagender, leuker en doet velen ook langer lid blijven. Vrijwel alle tennisleden kennen het principe van de laddercompetitie ook wel. Je daagt iemand van een niveau boven je uit en win je, dan schuif je een niveau op. Zo kunnen alle deelnemers elkaar uitdagen en wedstrijden blijven spelen. Bovendien hebben zowel de KNLTB ClubApp als de ClubApp van AllUnited een handige functie om deelnemers uit te dagen, scores in te voeren en zo ‘de ladder’ automatisch bij te houden. Bij LTV Randenbroek in Amersfoort zetten ze het vorig jaar specifiek in voor de jeugd. En met succes.

Het is vaker gezegd, ongeveer een derde van nieuwe jeugdleden stopt na twee jaar alweer met tennis. Wedstrijden spelen, vaker op het park zijn, meer contactmomenten met de vereniging, het is van belang om deze leden langer voor de sport te behouden. Ook een laddercompetitie kan daar aan bijdragen. Randenbroek gebruikt de Laddercompetitie in de AllUnited ClubApp. In september van vorig jaar werd de Ladder Cup, zoals zij het noemen, opgezet. “We wilden de jeugd vaker op de club hebben, meer contactmomenten creëren”, aldus Robbert van de Hoef, tennisleraar bij Randenbroek en oprichter van tennisorganisatie The Tennis Factory. “Maar we wilden vooral de jeugdleden meer wedstrijden laten spelen om ze zo beter voor te bereiden op de competitie in het voorjaar. Dan weten ze beter wat er komt kijken bij het spelen van wedstrijden, wat er van ze verwacht wordt, hoe de puntentelling verloopt, dat soort dingen. Weten ze dat, dan is deelname aan de competitie alleen maar leuker en beleven zij er meer plezier aan.”

Onderling contact

Besloten werd om alle jeugdleden in de Laddercompetitie te zetten. “Je krijgt vanzelf een push-bericht als je wordt uitgedaagd en iedereen die wilde meedoen, kan op die uitnodiging ingaan. Bij Randenbroek hebben we zo’n 180 jeugdleden en er deden er zeker vijftig actief mee aan de laddercompetitie.” Het betekende wel dat alle deelnemers hun weg moesten zien te vinden in de ClubApp. “Maar dat gaat makkelijk, die kinderen hebben zo’n app zo door. Het uitdagen kwam vanzelf op gang. Bovendien kun je elkaar via de ClubApp berichten sturen. Zo werd het onderlinge contact alleen maar verbeterd en ging de Ladder Cup echt leven. In de app kun je ook direct zien wat de stand is, wie je kunt uitdagen en wat andere uitslagen zijn. Dat maakt de betrokkenheid bij zo’n competitie van iedereen heel groot.”

Vervolg in het najaar

En naarmate de Ladder Cup vorderde, werd ook het onderlinge contact op het tennispark alleen maar intensiever. Jeugdleden zagen elkaar spelen en spraken elkaar aan, werden fanatiek. “Je zag steeds vaker dat deelnemers langs de baan toekeken bij potentiële tegenstanders en ze direct na de wedstrijd uitdaagden. ‘Ik wil tegen jou!’ Zo kwam de competitie steeds beter op gang en bereikten we ook wat wij wilden, dat veel jeugdleden regelmatig wedstrijden spelen.” Alle reden dus om de Ladder Cup ook dit jaar te organiseren. “Eerst staat de zomervakantie voor de deur en vervolgens is het tijd voor de competitie, maar verderop in het najaar gaan we weer starten met de ladder cup!”

Club Ladder, ClubApp

Wil jij wedstrijden spelen op jouw vereniging op een laagdrempelige manier stimuleren, dan biedt de Club Ladder in de ClubApp enkele grote voordelen. Zo kan iedereen meedoen, kun je voor specifieke groep een eigen competitie aanmaken, vind je op deze manier makkelijk maatjes om mee te spelen is er over het algemeen slechts één vrijwilliger nodig om alles te organiseren. Lees hier meer over de Club Ladder. Heeft jouw vereniging nog geen ClubApp? Kijk dan hier. Op dit moment is er zelfs een mooie aanbieding om in september gratis gebruik te maken van de ClubApp en vervolgens een jaar voor 99 euro.