Gravel voetstap afdruk

Amsterdams initiatief Tennis in West hoopt op tijdelijke locatie in Sloterdijk

In februari nog stelde de KNLTB het in een helder rapport dat overhandigd werd aan de Wethouder Sport in Amsterdam: nieuwe tennisparken in Amsterdam zijn nodig om iets te doen aan een tekort van zeker 100 tennisbanen in de gemeente. Het probleem werd jaren geleden al gesignaleerd, maar een echte oplossing, veel meer extra tennisbanen om in te spelen op de enorme potentie in delen van Amsterdam, is er nog niet. ‘Tennis in West’, een initiatief van bewoners in Amsterdam-West om een volledig nieuwe vereniging op te zetten, heeft bijvoorbeeld een wachtlijst van rond de 1.000 mensen, maar nog geen banen. Daar zou echter weleens snel verandering in kunnen komen.

Uitstel aanleg nieuw complex

Even terug in de tijd. Mede vanwege het grote tekort aan banen in Amsterdam, bood de KNLTB direct ondersteuning toen initiatiefnemer Pepijn van Gestel samen met twee vrienden begin 2018 besloot te onderzoeken of er behoefte was aan een tennisvereniging in Amsterdam-West. Die behoefte bleek er te zijn. En ook de gemeente was enthousiast, zij nam de aanleg van het nieuwe tennispark zelfs op in de begroting  voor 2019. Toch zijn er nu, in de zomer van 2020, nog geen banen, tot grote teleurstelling van de initiatiefnemers. Het tennispark zou onderdeel worden van het grotere sportcomplex Spieringerhorn, maar de herontwikkeling van dat complex gaat veel meer tijd kosten dan de gemeente had ingeschat. Dat zou zomaar eens 2026 kunnen worden. En toch gloort er hoop voor de mannen achter Tennis in West. Er is een uitstekende, tijdelijke locatie gevonden.

Tijdelijke optie, gemeente enthousiast

Op het sportcomplex Multatuli, thuishaven van AVV Sloterdijk, ligt een braakliggend terrein waar prima vijf tennisbanen op passen. Het voorstel van Tennis in West is dan ook om  voorlopig daar te gaan spelen.  Met steun van de KNLTB heeft dat plan inmiddels ook zijn weg naar de gemeenteraad gevonden, waar enthousiast werd gereageerd. De gemeente Amsterdam heeft sport en bewegen en een gezonde leefstijl hoog in het vaandel staan en is dan ook zeer te spreken over een burgerinitiatief als Tennis in West. Wordt dus vervolgd!