Gsfkwinnaars2019

Grand Slams for Kids, totaalconcept voor geslaagd jeugdtoernooi op de vereniging

Het is snel gegaan sinds 2016, toen het eerste idee ontstond voor de Grand Slams for Kids (GSFK). Initiatiefnemer Merel Masséus kwam destijds met het idee om in te spelen op de groeiende behoefte bij tennisjeugd en verenigingen aan nieuwe en kortere toernooiformats. Met het Grand Slams for Kids-principe worden op verschillende plekken in het land deze nieuwe, aantrekkelijke toernooiformats georganiseerd, inclusief alle aankleding en side-events om het tot een onvergetelijk event te maken. “Plezier staat voorop!”

“We willen kinderen inspireren om te (blijven) sporten door een professionele setting na te bootsen, een Grand Slam-toernooi met alle entourage die daar bij hoort. Zo stimuleren wij ze om in een overzichtelijke tijd te sporten, waarbij ook allerlei activiteiten om de wedstrijden heen en ertussendoor worden georganiseerd.” Masséus valt maar direct met de deur in huis met haar uitleg over hoe Grand Slams For Kids in zijn werk gaat. Het is allemaal snel gegaan. Bij de feitelijke start van Grand Slams for Kids in het voorjaar van 2018, trok het ‘GSFK-circus’ langs vier locaties en in 2019 waren dat er al twaalf. Kinderen in de leeftijd van 10 tot 18 jaar spelen deze toernooien gedurende meerdere weekenden met als inzet een plek op de afsluitende ‘Masters’ en een gooi naar de uiteindelijke hoofdprijs, een verzorgde reis met alle winnaars naar Roland Garros in Parijs.

‘Clubs kopen een totaalconcept’

Het initiatief is aantrekkelijk, daar is weinig aan overdreven. Want twaalf events per jaar is al een druk programma, maar daar stoppen de ambities niet. In december werden de puntjes op de i gezet van een intensievere samenwerking met de KNLTB. Met die hulp moet het Grand Slams for Kids-seizoen op termijn bestaan uit dertig toernooien, met minimaal één evenement in elke Nederlandse provincie. De KNLTB bood al de nodige ondersteuning in promotie en communicatie, maar een intensievere samenwerking kan ook de tennisbond veel brengen. Het gehele GSFK-project is een nadrukkelijke aanjager van het spelen van wedstrijden onder jeugd, iets waar de KNLTB veel waarde aan hecht op het gebied van ledenbehoud.

GSFK is natuurlijk niet het eerste initiatief om deelname aan toernooien en in het bijzonder aan nieuwe toernooiformats aan te jagen. Maar waarom is dan juist dit principe zo waardevol voor verenigingen? “Omdat wij de verenigingen heel veel uit handen nemen”, beantwoordt Masséus de vraag zelf. “Wordt er een Grand Slam georganiseerd, dan hoeft de club zich alleen te bekommeren om de invulling van de dag of dagen, om de wedstrijdleiding en het ophangen van de versiering. Tijdens de eerste vier toernooien in 2018 hebben wij dat deel ook nog voor onze rekening genomen, maar nu is alleen dat deeltje de verantwoordelijkheid van de club.” Dat betekent in de praktijk dat alle andere benodigdheden om er een geslaagd toernooi van te maken, worden geregeld door GSFK. “Aan de voor- en achterkant is eigenlijk alles geregeld. De verenigingen worden gefaciliteerd in tennismaterialen, ballen, aankleding, side-events en ook de toernooischema’s komen van ons. En die zijn ook doorgepland. Wij leggen dus de nadruk op kortere toernooiconcepten, van één of twee dagen. Overzichtelijk, makkelijk te plannen en dus aantrekkelijk voor de kinderen én de ouders. Verenigingen kopen bij ons eigenlijk een totaalconcept.”

Verenigingen enthousiast

Tijdens de toernooien spelen kinderen in de leeftijdscategorie 10 – 13 jaar tegen elkaar en hetzelfde geldt voor kinderen tussen de 14 en 17 jaar. Bovendien is er inmiddels bij elk evenement een apart toernooi voor kinderen onder de 10, in Tenniskids Oranje. Tennisverenigingen die GSFK al organiseerden op hun club, zijn heel opgetogen. “Wij hebben in 2019 voor het eerst gebruik gemaakt van Grand Slams for Kids”, zegt Cliante ter Meer van LTV de Maarn. “Wat zij allemaal doen, bespaart de vereniging heel veel tijd en energie. Contacten met de ouders, indeling van de kinderen, alles wordt geregeld en er worden heel leuke wedstrijden gespeeld, plezier staat voorop. De fun-factor is enorm! Bovendien heb je in één weekend heel veel kinderen tegelijk op het park, dat vinden wij heel leuk. We gaan hier in 2020 dan ook zeker mee door.” En ook LTCM uit Maarssen-Broeck heeft de smaak te pakken. “Wij zijn een relatief kleine club met en groeiend jeugdledenbestand. In 2019 hebben wij vanuit Grand Slams for Kids Roland Garros gespeeld op ons park. Onze jeugdleden spelen niet heel veel toernooien, dus het was heel leuk om op deze manier in aanraking te komen met een korte toernooivorm. De kinderen, maar ook wij hebben er erg van genoten. Heel fijn dat de organisatie ons uit handen wordt genomen, maar dat je de exacte invulling van het weekend wel zelf kunt doen. We zijn dus heel blij en trots dat het komend jaar weer hier gaat plaatsvinden!”

Voor meer informatie over Grand Slams for Kids kunnen tennisverenigingen, maar ook deelnemers terecht op www.grandslamsforkids.nl.