KNLTB Vlag wapperen wind

Meer vrijwilligers door creatief denken

Je kunt, net als zoveel andere verenigingen, best meer handjes gebruiken voor al het werk dat verzet moet worden, maar de vraag is hoe. Want je hebt al zo veel geprobeerd en het blijft erg moeilijk om meer mensen te motiveren zich belangeloos in te zetten voor de vereniging. Tijdens de kennissessie ‘Creatief denken’ op het KNLTB Jaarcongres nam Start2Create deze bekende probleemstelling als uitgangspunt om de aanwezigen vervolgens mee te nemen in een proces om anders te denken, de gebaande paden te vermijden, het ongebruikelijke op te zoeken en van daaruit actie te ondernemen.

Absurde ideeën

Tijdens de sessie werd de bezoekers gevraagd om typische, negatieve elementen te noemen waardoor het voor vrijwilligers onaantrekkelijk is om zich in te zetten voor de vereniging. Zaken als niet naar vrijwilligers luisteren, alles verbieden, weinig complimenten geven, te veel taken toebedelen en benoemen dat er geen budget is, passeerden de revue. Vervolgens was de opdracht om daar tegenover zoveel mogelijk zaken te benoemen waarmee je meer vrijwilligers kan trekken, waarbij vooral gold dat het zo absurd en onhaalbaar mogelijk mocht zijn. Toen werden opties als een leaseauto, kaarten voor Wimbledon, een tennisclinic met Roger Federer of Rafael Nadal en zelfs een vakantie naar Florida genoemd.

Iets voor elkaar krijgen

Stuk voor stuk niet mogelijk, maar de boodschap van Start2Create was deze: in elk idee, hoe absurd ook, zit een element dat je echt kunt uitvoeren. Bekijk ze op die manier en zie wat je voor elkaar kunt krijgen. Want misschien is een clinic met Federer en Nadal niet haalbaar, maar slaag je er wel in twee bekende Nederlandse namen naar je tennispark te krijgen of kan het eerste team van de club een clinic verzorgen. En kaarten voor Wimbledon zijn wellicht te hoog gegrepen, maar tickets voor een Fed Cup-duel of het ABN AMRO World Tennis Tournament kun je misschien wel realiseren.

De sessie in Nieuwegein was direct een introductie en uitnodiging voor het gehele traject Creatief Denken dat in 2020 vanuit de KNLTB wordt aangeboden. Je krijgt daarin vooral de tools aangeboden om zelf en met andere mensen van je verenigingen anders naar projecten en uitdagingen te gaan kijken. Meer informatie over de exacte data volgt snel.