KNLTB Vlag wapperen wind

Eerste X-mas Battle in Deventer komt op unieke wijze tot leven op social media

Een leuk, aantrekkelijk tennisevenement heeft niet altijd een jaar voorbereiding nodig. Soms is het een kwestie van veel enthousiasme, hard werken en een goed plan maken. Dat gold ook voor Roel van de Wiel, voorzitter van Drijver’s TC in Deventer. Hij speelde al enige tijd met de gedachte om op basis van de gezonde tennisrivaliteit in de regio een ‘battle’ tussen meerdere verenigingen te organiseren. Het werd uiteindelijk een battle met het nabijgelegen DLTC, wat plaats vond vlak vóór kerst onder de noemer DLTC vs. Drijver’s TC: de X-mas Battle. Vooral door een slimme en unieke ‘campagne’ op social media werd het in een korte tijd een groot succes.

 

Opbieden met Facebook-video’s

De stimulans kreeg direct vorm in een ludieke actie op Facebook om het toernooi flink aan te jagen. Het begon met een Facebook-post waarin Drijver’s de opponent met de nodige bravoure uitdaagde en waarop DLTC weer strijdbaar reageerde. Vervolgens werd het een spel van overbieden. Door handig gebruik te maken van bestaande contacten kreeg Drijver’s de Technisch Directeur van de KNLTB Jacco Eltingh zo ver om in een videoboodschap de strijd nog eens flink aan te wakkeren. Maar DLTC diende de uitdagers indrukwekkend van repliek. Slechts vier dagen na de boodschap van Eltingh, schaarde de nummer 1 van Nederland, Robin Haase, zich in een video achter DLTC, waarop voormalig prof John van Lottum zich weer solidair verklaarde met Drijver’s. “Zo heeft het evenement in korte tijd heel veel aandacht getrokken!”, blikt Van de Wiel terug.

Davis Cup-opzet

Deze unieke promotie miste zijn uitwerking niet, maar er was meer dat deelname voor de leden van beide verengingen heel aantrekkelijk maakte. Zo kozen de rivalen uit Deventer een toernooiopzet waarmee in een toernooi van slechts één dag de deelnemers zo veel mogelijk wedstrijden konden spelen. Op alle niveaus, van 2 tot en met 9, werden op tijd (1 uur) wedstrijden in singel, dubbel en mix tegen elkaar gespeeld en elke gewonnen set leverde een punt op voor de vereniging. De selectie werd gedaan door beide clubtrainers, die voor de gelegenheid als teamcaptains fungeerden. “Ook dat maakte het heel leuk, dat alle spelers heel nadrukkelijk hun team vertegenwoordigden en daar punten voor in de wacht konden slepen. Eigenlijk was de opzet een mix tussen de Davis Cup en de telling van de FTO, een grote dubbelcompetitie in onze regio.” Bovendien konden spelers ook tussen de duels in punten sprokkelen voor hun team. Voor deelnemers die even niet op de baan stonden, werd drie maal een petje-op-petje-af-quiz georganiseerd. Per editie waren daar nog eens drie punten voor het team mee te verdienen.        

‘Een geweldige dag!’

“Het resultaat was een dag lang fanatieke tennisduels op de baan – maar liefst 42 in zes rondes - 95 spelende deelnemers, drie quizzen, een gezamenlijk stamppotbuffet en een gezellige naborrel”, is Van de Wiel nog steeds even enthousiast als een maand geleden. “Het is echt een teamevent geworden! De grote meerderheid in clubkleuren, veel beleving op en langs de baan, een groot saamhorigheidsgevoel binnen de teams en een positieve rivaliteit tussen de beide clubs. Tientallen niet-spelende supporters op het park, veel voorpret met leuke videoboodschappen en spandoeken. Veel positieve reacties, Iedereen blij, verrast en enthousiast over het concept!”

Een geweldige dag voor iedereen, dat was dé winst van de eerste X-mas battle van Deventer. En dus staat de datum voor de tweede editie al vast: 19 december 2020. Oh, en een échte winnaar was er natuurlijk ook, zo wil Van de Wiel best nog even kort benoemen. “Ik durf het bijna niet te zeggen, maar wij, Drijver’s Tennis Club, hebben gewonnen!”