Duurzaamheid Zonnepanelen

LTC Triomf eerste club met energieopslag van StoredEnergy

Een primeur bij tennisvereniging LTC Triomf in Bergschenhoek: zij mogen als eerste sportclub het energieopslagsysteem van StoredEnergy testen. Het systeem is met recht vernieuwend, het werd vorig jaar zelfs de winnaar van de ‘Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties’ van Sportinnovator. Het project begint bij Triomf met een pilot van dertien maanden, in de hoop sportclubs in de toekomst te helpen om opgewekte zonne-energie op hun eigen grond op te slaan. Joost Oudshoorn, voorzitter van LTC Triomf: “Dit past in onze ambitie om een klimaatneutrale tennisclub te worden.”

Bij LTC Triomf zijn ze al langer met het thema duurzaamheid bezig. Op eigen initiatief liet de club enige tijd geleden een energiescan uitvoeren door Benjamin Neeteson. Als energie-adviseur kwam Neeteson zo bij veel sportverenigingen in Nederland. “Er waren in die tijd sowieso weinig clubs met zonnepanelen”, blikt hij terug. “Ze spraken vaak wel de wens uit om panelen te installeren, mede omdat de platte daken van clubhuizen zeer geschikt zijn hiervoor. Alleen lopen verenigingen dan tegen het probleem aan dat zij alleen maar stroom terugleveren en het niet zelf kunnen gebruiken.”

Energieopslag voor clubs

Kortom, het probleem is vooral dat zonnepanelen veel stroom opwekken wanneer de vraag laag is en vrijwel niks opwekken in de avond, als de vraag hoog is. Neeteson: “Dus kwam bij velen de vraag naar boven of het niet mogelijk was om de opgewekte stroom op te slaan bij de clubs zelf.” Daaruit ontstond het idee voor zijn bedrijf StoredEnergy, wat die mogelijkheid biedt voor clubs in de samenwerking met Timeshift, dat de accu’s bouwde en plaatste. Toen Neeteson een club zocht voor een pilot binnen de innovatiechallenge van Sportinnovator, dacht hij snel weer terug aan LTC Triomf, weet voorzitter Oudshoorn. “Hij was bij ons goed ontvangen en hij wist dat we een behoorlijke hoeveelheid zonnepanelen hebben.”

De tennisvereniging uit het Zuid-Hollandse Bergschenhoek heeft in totaal 152 zonnepanelen. Met de batterij van StoredEnergy kan genoeg energie worden opgeslagen om in de avond de twaalf banen, die 360 dagen per jaar worden gebruikt, te verlichten. Toen StoredEnergy de challenge uiteindelijk won, betekende dat in augustus een tijdelijk systeem, gemaakt van batterijen van elektrische auto’s, kon worden geplaatst. “Wij zijn op deze manier de eerste sportclub met een accu om zonne-energie op te slaan”, zegt de voorzitter trots.

Twee acculadingen

De komende maanden wordt het energieopslagsysteem bij LTC Triomf uitgebreid getest en gemonitord. Daarmee kan StoredEnergy het systeem voor de lange termijn optimaliseren. Het bedrijf zal daarbij in eerste instantie kijken naar de optimalisatie van het gebruik van de zelfopgewekte zonne-energie. Daarnaast is het ook een doelstelling om te gaan handelen met het overschot aan opgewekte energie. “Bij ons zou dat kunnen betekenen dat je op een zonnige dag die accu’s twee keer kan volladen. Dan zou je de accu’s één keer kunnen gebruiken voor de verlichting van de club en de tweede acculading kun je verhandelen op de energiemarkt.” Voor de voorzitter was het een geruststelling dat die handel volledig softwarematig gaat. Hij hoeft dus niet zelf de boer op met zijn opgeslagen stroom.

Tegelijkertijd geeft de pilot van StoredEnergy de club nu ook al nieuwe inzichten. “Dit is voor ons erg interessant, want we worden ons al veel bewuster van ons energieverbruik. Het systeem brengt heel erg nauwkeurig het piekverbruik in kaart. We zien dat bijvoorbeeld duidelijk als de verlichting, nu nog gaslampen, aan gaat. Begin volgend jaar zal dat anders zijn als we overstappen op Ledverlichting. We leren in ieder geval al veel van het systeem.”

De KNLTB volgt deze ontwikkeling met veel interesse. Over de voortgang van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag en andere duurzame innovatie worden clubs via Centrecourt.nl op de hoogte gehouden.