Glow in the dark tennis

Glow-in-the-dark-avond valt in de smaak in Alphen en Woudenberg

Voor veel tennisverenigingen is het een uitdaging om jeugd rond middelbare schoolleeftijd te behouden voor de club. Ze maken nieuwe vrienden, krijgen nieuwe interesses, hebben te maken met huiswerk en bijbaantjes. Het kan zijn dat tennis daardoor op het tweede plan raakt. Ook bij TC Alphen was die ontwikkeling zichtbaar en pakte de vereniging de handschoen op om er iets aan te doen. Samen met verenigingen uit de kring organiseerde Alphen een glow-in-the-dark-tennisavond, speciaal voor álle leden van de deelnemende clubs. En zo’n glow-in-the-dark-event was ook voor T.V. ’t Schilt en omliggende verengingen een uitgelezen middel om iets aantrekkelijks te organiseren voor de jeugd.

“Een doorslaand succes dat we jaarlijks willen herhalen”, is Paul Oomen, bestuurslid jeugdzaken bij TC Alphen, enthousiast. Maar liefst 65 tennissende middelbare scholieren van de deelnemende verenigingen TV Chaam, Tennis Ulicoten, TV den Briemer, TC Baarle, TVGS en dus TC Alphen kwamen af op de speciale avond. Tot blijdschap van Oomen, die daarmee zijn idee zag uitgroeien tot een doorslaand succes. “De meeste activiteiten voor de jeugd richten zich op kinderen tot 12 jaar. Voor jeugd tot achttien jaar is het moeilijker om iets op te zetten dat past bij hun interesses en drukke agenda. Maar ik kan wel zeggen dat het gelukt is.”

Spelersbus NAC Breda

Eens per twee maanden komen de Brabantse kringclubs bij elkaar om te spreken over diverse onderwerpen. Ook ledenwerving en -behoud komt aan bod. “Alle clubs ondervinden dezelfde uitdaging als het gaat om het binden van jeugd in de middelbare schoolleeftijd. Leden in die groep zeggen vaak hun lidmaatschap op om uiteenlopende redenen. Bij TC Alphen hebben wij een actieve jeugdcommissie, dus ik stelde voor om het voortouw te nemen en een evenement te organiseren dat aansluit bij hun behoeften.”

Een simpele zoektocht via Google leverde voor de jeugdcommissie het gewenste resultaat op. “Een glow-in-the-dark-avond, waarbij er naast tennis ook ruimte is voor andere spellen”, beschrijft Oomen de insteek. “Het concept is niet nieuw. Maar wat ons onderscheidt is dat jeugd uit de gehele regio zich kon aanmelden. Om het vervoer van en naar de club te regelen hebben we de spelersbus van voetbalclub NAC Breda kunnen huren. Een sponsor vond dat zo’n leuk initiatief dat het de huurkosten op zich wilde nemen. NAC deed er op zijn beurt een vrijkaartje voor een voetbalwedstrijd bij voor elke deelnemer. We waren ervan overtuigd dat we hiermee de jeugd wel enthousiast konden maken.”

Whatsapp-groepen

De uitnodiging en de bijbehorende flyer gingen als een lopend vuurtje door diverse Whatsapp-groepen. “Jongeren in die leeftijd zijn online te bereiken. We activeerden alle deelnemende verenigingen om hun jeugd aan te sporen de flyer te delen in alle groepchats. Vanaf dat moment kwamen de aanmeldingen op gang.”

Eind september ging het glow-in-the-dark-spektakel los. Het tennispark van TC Alphen werd overgenomen door lichtgevende tennisbanen, rackets en jeugd in speciale kleding. “De reacties waren overweldigend. Behalve tennis werden er ook volleybal- en trefbalspellen georganiseerd. We moesten er ook wel iets naast doen, anders zou de wachttijd te groot worden. De meesten vonden het geweldig, een aantal tennist toch het liefste. Als ik andere verenigingen een tip zou mogen geven, dan zou ik ook de side-event zoveel mogelijk laten aansluiten bij tennis. Maar dat het geslaagd was, daar twijfelde niemand aan. Een andere club uit de kring heeft inmiddels aangegeven dat het komend jaar de kar gaat trekken. Een mooie ontwikkeling!”

Brainstorm in Woudenberg

In de omgeving van het Utrechtse Woudenberg wilden verenigingen elkaar op dezelfde manier versterken om jeugdleden te behouden. Op initiatief van T.V. ’t Schilt in Woudenberg werden verenigingen uit de directe omgeving uitgenodigd voor een eerste brainstorm over samenwerking op het gebied van jeugd. Gebruik maken van elkaars expertise, eventuele uitwisseling van jeugdleden om voor alle leden aantrekkelijk competitieaanbod te hebben en samen activiteiten organiseren, waren thema’s die de revue passeerden. Sommige verenigingen hebben het moeilijk door een teruglopend ledenaantal”, zegt Margot Sturkenboom, voorzitter van de jeugdcommissie bij ’t Schilt. “Door samenwerking kan er toch nog een leuk aanbod worden verzorgd. En leuke activiteiten trekken weer nieuwe jeugdleden aan, een win-win situatie!”

Het resultaat was dus een glow-in-the-dark-event. Op 9 november kwamen daar 75 jeugdleden op af. Enthousiasme alom, maar het organiseren van zo’n evenement heeft ook wat voeten in de aarde, zo bleek. Al was het maar omdat het idee al een jaar geleden was ontstaan en de situatie van enkele verengingen weleens veranderd kon zijn. Ook hier bleek contact via een WhatsApp-groep een uitkomst. Via de app-groep kon ook een jaar na het ontstaan van het idee, goed worden overlegd en kreeg het plan vorm. Al waren er ook uitdagingen. “Want hoe regel je financiën bij zo’n samenwerking?”, zegt Sturkenboom. “Dragen verenigingen bij op basis van het aantal kinderen dat meedoet? Of kies je voor een vast bedrag? En laat je de kinderen wel of niet meebetalen? Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken en die vast te leggen.”

‘Samenwerking kan een groot succes zijn!’


Maar het plezier en het enthousiasme op 9 november waren er dus niet minder om. “Alle kinderen hebben genoten en de samenwerking met de andere jeugdcommissies verliep uitstekend. We hadden bijvoorbeeld met elkaar afgesproken dat er tijdens de avond en bij het opruimen ondersteuning zou zijn vanuit de jeugdcommissies van de andere verenigingen. Dat was fijn. Vele handen maken licht werk en bovendien zagen veel kinderen zo een bekend gezicht op het park.”

Daar in het midden van Nederland waren ze overigens al redelijk bekend met samenwerking tussen meerdere verenigingen. Naast dit glow-in-the-dark-event spelen ’t Schilt en TV De Bree uit Scherpenzeel elk jaar het gezamenlijke toernooi ‘De slag om de Pothbrug’, heeft de iets oudere jeugd de mogelijkheid om bij 't Schilt te padellen en doen leden van de verenigingen in de omgeving maar wat graag mee aan elkaars padeltoernooien. Het aanvullen van elkaars jeugdcompetitieteams is er nog niet van gekomen, maar ook daar heeft Sturkenboom vertrouwen in. “Het glow-in-the-dark-event  bewijst dat samenwerking tussen verenigingen een groot succes kan zijn!”