Vrijwilliger van het Jaar 2019

TC Hardenberg, Eric Mekel en Mierlose Open Jeugdtoernooi grijpen jaarprijzen

Het zesde KNLTB Jaarcongres was traditioneel ook weer de gelegenheid voor het uitreiken van de Zwarte Tulpen voor de Vereniging, de Vrijwilliger en het Toernooi van het Jaar. Deze keer gingen TC Hardenberg, vrijwilliger Eric Mekel van TV De Marsch en het Mierlose Open Jeugdtoernooi bij de Mierlose TV er met de prestigieuze prijzen vandoor.

Al in de ochtend mochten de organisatoren van het Mierlose toernooi het podium op komen om zich te laten huldigen als prijswinnaar en in de middag was het de beurt aan Hardenberg en vrijwilliger Eric Mekel.

Mierlose toernooi, een begrip

Het Mierlose Open Jeugdtoernooi was voor de tweede keer op rij genomineerd en nu, bij de 25ste editie, was het dus raak. En dat was voor de jury ook één van de belangrijke redenen om de Zwarte Tulp toe te kennen – het feit dat dit toernooi als 25 jaar zo succesvol is. Dit jaar deden aan het open toernooi voor de leeftijdscategorie 6 - 18 jaar maar liefst 225 kinderen en jongeren mee. “Door alle leden van de toernooicommissie is er in de afgelopen 25 jaar met zo veel enthousiasme werk in gestoken”, benoemde commissielid Pam Sijmens de in haar ogen belangrijkste reden voor het succes. “Het lukt ons om dat enthousiasme over te brengen op de deelnemers en dat is ook altijd de inzet, het moet voor hen echt een onvergetelijke week worden.” En ook dat lukt steeds weer. Het toernooi is een begrip, onderdeel van het DNA van de Mierlose TV. “Bijna alle huidige commissieleden hebben zelf in het verleden meegedaan aan het toernooi en aan den lijve ondervonden hoe leuk dit toernooi is. Dat maakt het voor ons allemaal heel leuk om het nu zelf te kunnen organiseren.”

‘Kroon op werk’

In aansluiting op het thema van de dag, de vitale vereniging en de drie pijlers daarvan, organisatie, accommodatie en cultuur, was volgens de jury, bestaande uit Algemeen Directeur Erik Poel, Bondsvoorzitter Roger Davids, bondsbestuurslid Marchien van Doorn en Manager Verenigingsondersteuning Benoit Gilissen, TC Hardenberg een zeer terechte winnaar van de Zwarte Tulp. “Juist die cultuur is prominent aanwezig bij Hardenberg”, aldus Gilissen. “Leden voelen zich er altijd welkom en heel snel thuis. De club kreeg dat ook terug uit een enquête onder de leden, maar liefst 94 procent is heel tevreden.”

Voorzitter Marcel van Dijken was door het dolle heen toen de naam van Hardenberg uit de envelop kwam. “We zijn echt supertrots! Vier jaar geleden zijn we gefuseerd met twee andere verengingen en hebben we een heel nieuw tennispark neergezet. Alle vrijwilligers hebben keihard gewerkt, dan is deze prijs echt een kroon op het werk. Ik ben dan toch wel zo fanatiek dat ik van tevoren online even de concurrenten heb bekeken en toen dacht ik: dit kunnen wij niet winnen. We zijn heel erg verrast.”

‘Ik krijg energie van anderen’

Eric Mekel van TV De Marsch in het Drentse Paterswolde mag zich een jaar lang Vrijwilliger van het Jaar noemen. ‘Eerlijk, rechtdoorzee, behulpzaam, onvermoeibaar en fantastisch’, roemt het bestuur van de club hem. Mekel is al tien jaar penningmeester, maar heeft bij het vertrekken en wisselen van bestuursleden op tijdelijke basis talloze andere taken en functies op zich genomen, altijd met evenveel enthousiasme. Zo nam hij ook het voortouw bij de uitbreiding van het park en alle administratie die daarmee gepaard ging en is hij leider van het jeugdteam van zijn zoon. En door dit al vele jaren vol te houden, kent hij inmiddels vrijwel alle 732 leden van de vereniging persoonlijk.

Mekel zelf was zichtbaar onder de indruk van zijn uitverkiezing. “Dat mensen van de vereniging zelf mij zo naar voren hebben geschoven en ook in het voordragen zo veel werk hebben gestoken, vind ik echt geweldig.” Hij wordt door clubgenoten bewonderd om zijn tomeloze energie, maar dat is niet alleen zijn eigen verdienste, zo weet hij. “Wij verzetten met een grote groep veel werk en al die mensen zijn enthousiast. Daar krijg je energie van, dan gaat het haast vanzelf.”