Rookvrij Bord

Bekendheid Preventieakkoord beperkt, maar verenigingen wel ambitieus

Sportverenigingen zijn bij uitstek locaties waar een belangrijke bijdrage geleverd kan worden aan het ontmoedigen van roken, een verantwoord alcoholbeleid en gezonder aanbod in de kantine. Veel verenigingen hebben ook de ambitie om hier stappen in te zetten, ook tennisverenigingen. Dat er sinds vorig jaar zoiets bestaat als het Nationaal Preventieakkoord, waarin langetermijndoelstellingen voor een gezonder Nederland zijn vastgelegd en dat van harte wordt ondersteund door de KNLTB, weten echter lang niet alle clubs.

In 2018 werd door maar liefst zeventig verschillende partijen het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Nu, een jaar later concludeert het Mulier Instituut echter dat 68 procent van de sportverenigingen nog niet exact weet welke doelstellingen, maatregelen en acties in het akkoord zijn vastgelegd. Zo is het streven om in 2020 zeker 2.500 sportverengingen rookvrij te hebben en moeten in 2025 alle barvrijwilligers de E-learning ‘Verantwoord verstrekking’ hebben doorlopen.

Het bestaan en het doel van het Nationaal Preventieakkoord mogen dan nog niet bij iedereen bekend zijn, veel verengingen hebben wel degelijk ambitie om de eigen club tot op zekere hoogte gezonder te maken. Bijna tweederde van de sportverenigingen is voornemens om te werken aan het (gedeeltelijk) rookvrij maken van de accommodatie. En bijna driekwart van de clubs geeft aan de komende tijd te werken aan verantwoord alcoholgebruik. Ten slotte heeft 65 procent van de clubs enige mate van interesse om het aanbod in de kantine gezonder te maken.

Bij tennisverenigingen zich ook steeds meer initiatieven zichtbaar om de sport en het eigen tennispark gezonder te maken. Inmiddels houden zeker 120 tennisverenigingen zijn via Team:Fit, het voormalige Gezonde Sportkantine, bezig met gezonder aanbod in de kantine en 141 tennisclubs een volledige of gedeeltelijke rookvrije accommodatie.

Wil jij jouw tennispark ook zo gezond mogelijk maken? Hier op Centrecourt.nl vind je veel informatie over de gezonde verenigingen vooral over hoe je met jouw vereniging direct aan de slag kunt. Of neem contact op met je accountmanager.