Dunlop rolstoeltennis (3)

Rolstoel- en G-tennissers echt onderdeel van de vereniging

Door de aanleg van de nieuwe A16 Rotterdam was tennisvereniging OTV Alexanderstad genoodzaakt bij een andere tennisvereniging onderdak te vinden. Gelukkig was daar TV Victoria waar alle leden, waaronder de zeven rolstoeltennissers en 63 G-tennissers, terecht konden. “We hadden zelf al wel ervaring met rolstoeltennissers. G-tennis was compleet nieuw voor ons, maar ook zij zijn natuurlijk meer dan welkom hier!”, vertelt Judith Verbeek van TV Victoria over de beslissing om in zee te gaan met Alexanderstad.

Toen bekend werd dat OTV Alexanderstad elders onderdak moest zoeken, werd er een shortlist gemaakt van alle verenigingen die daarvoor open stonden. TV Victoria was één van die verenigingen. Marie José van den Oever van OTV Alexanderstad was meteen enthousiast bij een gesprek tussen beide clubs. “Bij Victoria kregen we de warmste ontvangst”, vertelt Van den Oever. “Een belangrijk punt voor ons was dat onze trainers mee konden verhuizen naar de club, omdat zij een licentie hebben om training te geven aan rolstoeltennissers en G-tennissers. Verder vonden we het belangrijk dat deze groep tennissers volledig onderdeel zou worden van de nieuwe vereniging.”

Kampioen in reguliere competitie

Aan die eisen kon TV Victoria voldoen en zodoende kwamen beide Rotterdamse verenigingen bij elkaar. Verbeek: “De G-tennissers zijn bij ons nu al echt onderdeel van de vereniging. We zien het niet als een losstaande groep, ze mogen ook meedoen aan alle activiteiten.” Dat beaamt ook Van den Oever. “G-tennissers die dat willen en kunnen, mogen meedoen met de pasjesdagen. Dan worden ze ingedeeld en spelen ze wedstrijdjes tegen andere leden van de vereniging. Afgelopen seizoen hebben een aantal G-tennissers ook meegedaan met de open toernooien en we hebben zelfs een team G-tennissers dat meedoet aan de reguliere 8&9-competitie. We hebben iemand met het Down-syndroom die een geweldige techniek heeft. Ze zijn zelfs kampioen geworden!”

Het is, volgens Verbeek, dit seizoen nog even passen en meten met de verdeling van de banen. “We hebben veel tennisscholen die gewend zijn om op vaste dagen en tijdstippen de banen te kunnen gebruiken, daar moeten we volgend seizoen nog even goed naar kijken. Er zit in elk geval nu ook iemand van Alexanderstad bij ons in het bestuur om de belangen van de G-tennissers te behartigen. Dus als we vanuit het bestuur zeggen dat er dagelijks een baan voor de G-tennissers moet zijn, moeten de tennisscholen dat gewoon accepteren.”

Ook de zeven rolstoeltennissers van Alexanderstad hebben onderdak gevonden bij Victoria. Van den Oever: “Iedereen kon daar terecht. Alleen de ruimte voor de rolstoelen is er nog niet bij het nieuwe onderkomen. We hebben altijd rolstoelen beschikbaar voor mensen die het rolstoeltennis een keer willen proberen, maar die staan voorlopig nog even bij ons oude onderkomen.”

Enthousiaste groep en betrokken ouders

De G-tennissers zijn bij TV Victoria in elk geval warm ontvangen. “Onze leden zijn heel enthousiast over de nieuwe groep tennissers”, zegt Verbeek. “Ze vragen zich zelfs af waarom we dit niet eerder hadden.” Verbeek kan het elke vereniging aanraden om met G-tennis te beginnen. “Het is een ontzettend enthousiaste groep tennissers met enorm betrokken ouders.” Van den Oever heeft nog wel een tip voor verenigingen die ermee willen starten. “Het is heel belangrijk om trainers te hebben die met die doelgroep om kunnen gaan. Het gebeurt heel vaak dat er vrijwilligers worden ingezet als trainers voor deze groepen, maar het is belangrijk om dit niet alleen maar als bezigheidstherapie te zien. Als een G-tennisser meer potentie heeft, moet je zo iemand ook door kunnen laten stromen naar het reguliere tennis.”