Wintercompetitie (1)

Meer wedstrijden voor de jeugd in Amersfoort, Wintercompetitie groot succes

De wintercompetitie voor de jeugd in de regio Amersfoort heeft inmiddels een behoorlijke reputatie opgebouwd. Vorig jaar deed er een recordaantal kinderen mee. Meer dan 200 enthousiaste jeugdleden van verschillende verenigingen uit  Midden Nederland gingen van eind oktober tot april de strijd met elkaar aan. “Hoe meer wedstrijden de kinderen spelen, hoe leuker ze het tennis gaan vinden”, zegt trainer Christian Heinerman.

Acht jaar geleden is de wintercompetitie opgestart voor de jeugd in Amersfoort. Tennistrainer bij LTV Lockhorst Christiaan Heinerman wilde dat de kinderen meer wedstrijden gingen spelen in de winterperiode. “De eerste jaren waren we vooral bezig met het vinden van leuke tegenstanders voor de kinderen, nu is het inmiddels veel groter geworden. We vormen met een paar man een enthousiaste commissie en promoten de competitie door posters te maken en te verspreiden  bij verenigingen.” Er doen inmiddels ongeveer dertig verenigingen mee en het deelnemersaantal is gegroeid van veertig in de beginjaren tot het record van ruim 200 afgelopen jaar.

Alle banen bezet

De wintercompetitie wordt georganiseerd vanuit tennisschool Heinerman Tennis en de wedstrijden worden afgewerkt op de banen van LTV Lockhorst. De competitie kent vaste wedstrijddagen en tijden die al van te voren gepland staan. In een tijdsbestek van twee uur worden minimaal twee wedstrijden gespeeld en, als de weersomstandigheden het toelaten, gaat de wedstrijd altijd door. Heinerman: “Op de zes buitenbanen worden de competitiewedstrijden voor de jeugd gespeeld, op de drie binnenbanen is er een wintercompetitie voor volwassenen. Daar doet ook meer dan 200 man aan mee. Dus elke zondag tussen elf en zeven uur zijn alle banen bezet op Lockhorst. Er is echt leven op het park. Het zorgt voor de uitstraling die je als club en als tennisschool wilt hebben.”

“Wat ons uniek maakt ten opzichte van andere toernooien is dat we de kinderen indelen op niveau”, zegt Heinerman. “Bij reguliere toernooien worden de kinderen gewoon ingedeeld en ben je na één of twee wedstrijdjes klaar. Wij delen de kinderen echt in op niveau. Iedereen komt eerst een paar keer spelen en dan maken we een nieuwe indeling waardoor iedereen wedstrijden op zijn of haar niveau kan spelen.” De deelnemende kinderen mogen na een aantal maanden ook alvast naar een andere kleur toe. “In de zomer wisselen kinderen vaak van kleur en dan is dit een mooie mogelijkheid voor ze om alvast aan het nieuwe niveau te wennen.”

Voor elk niveau passend aanbod

Heinerman denkt dat dankzij de wintercompetitie leden ook langer lid zullen blijven van de vereniging. “Dat komt voornamelijk omdat de kinderen hierdoor meer mogelijkheden hebben om wedstrijden te spelen. En we proberen voor elk niveau een passend aanbod te maken. Zo koppelen we af en toe een thema aan een wedstrijddag. Met Sinterklaas doet de jongste jeugd bijvoorbeeld pietenspellen en krijgt iedereen een cadeautje en een zakje pepernoten.” Heinerman krijgt voornamelijk positieve feedback over de wintercompetitie. “Ze vinden het vooral heel positief dat de kinderen op hun eigen niveau kunnen spelen.”