Heren dubbel beide spelers achterin

Een toernooi als ‘rondreizend circus’

Een toernooi met alleen maar dames dubbels waarvan de opbrengst bijna compleet ten goede komt aan Pink Ribbon; dat is het Sherrytea Toernooi in een notendop. Christianne Verheugd is initiatiefneemster van dit toernooi en beschrijft het als anders dan alle andere toernooien. Het toernooi wordt al tien jaar lang succesvol georganiseerd en trekt jaarlijks veel deelnemers. In totaal is er in de afgelopen edities een kleine 70 duizend euro opgehaald voor verschillende goede doelen.

Het idee voor het Sherrytea Toernooi ontstond in de periode dat iedereen ging hardlopen voor het goede doel. Verheugd: “Ik kreeg alsmaar mails van vriendinnen met de vraag of ik ze wilde sponsoren. Ik vond het allemaal heel erg nobel en prijzenswaardig, maar ik vind hardlopen helemaal niet leuk. Ik wilde tennissen voor het goede doel!” Samen met een vriendin uit de straat (Liesbeth) is Verheugd toen gaan brainstormen. “We wilden dus tennissen in plaats van hardlopen. Het doel Pink Ribbon lag voor de hand omdat Liesbeth voor dat goede doel zou gaan hardlopen. Met Pink Ribbon als goed doel klinkt een toernooi alleen voor dames heel logisch en ook dubbelen leek ons leuk omdat er nog niet veel dubbeltoernooien bestonden in die tijd.”

Anders dan andere toernooien

Verheugd had bedacht dat ze een toernooi wilde wat ook geldt voor je rating. “Een toernooi van één dag wordt wel vaker gedaan voor het goede doel namelijk, dus dat wilden we niet.” Vervolgens is ze naar het bestuur van haar club G.L.T.C Het Spieghel gegaan en het idee voorgelegd. “Het bestuur vond het een superleuk plan, maar omdat ze ook al clubkampioenschappen en het open toernooi hebben, konden ze dit er niet echt bij hebben. Mede omdat de club ’s winters dicht is.”

Ze moesten dus iets anders bedenken voor het Sherrytea Toernooi en zo ontstond het idee voor een soort rondreizend circus. Iedere dag wordt het toernooi op een andere club gespeeld. “Voordeel daarvan is dat je er meteen heel veel mensen bij betrekt. We hebben wel wat regels vastgesteld voor de clubs waar we terecht kunnen: de club moet de ballen ter beschikking stellen en wat geld om iedereen wat hapjes te trakteren. De clubs betalen dus als het ware ook mee, zodat we van het inschrijfgeld ongeveer 97 procent echt aan het goede doel kunnen overmaken.”

Ludieke uitstraling

Het toernooi, dat oorspronkelijk Het Gooische Vrouwen Dames Dubbels Sherrytea Toernooi heette, dankt zijn naam aan de serie Gooische Vrouwen. “Er was een aflevering waarin de hoofdpersoon (Cheryl) weg moest bij een feestje omdat ze naar een veiling voor de sherrytea moest (charity op z’n plat Amsterdams). Dat vonden we een leuke naam. De uitstraling is een beetje bedoeld als ludiek.”

In de beginjaren had het Sherrytea Toernooi ongeveer tweehonderd deelnemers (honderd teams). Nu zitten de inschrijvingen rond de tachtig (160 vrouwen) verdeeld over vijf categorieën. In de loop der jaren is er ook wel wat veranderd aan de opzet. “De eerste editie begon op dinsdag en eindigde op zondag. Toen hadden we op de zondag alleen nog maar vijf finales, dus daar was geen bal meer aan. Nu doen we het andersom. We beginnen op zaterdag met poulewedstrijden zodat iedereen sowieso twee wedstrijden speelt. Dat was ook wel een voorwaarde om het echt leuk te maken. En op vrijdagavond zijn dan de finales.” Ook vrouwen die normaal gesproken niet aan wedstrijdtennis doen, kunnen gewoon meedoen. “Het is niet erg als je verliest, je kan namelijk sowieso twee wedstrijden spelen.”

Spin-off

Het toernooi is na tien jaar nog steeds succesvol en heeft ook al een spin-off gekregen in Zeist en omstreken. “Het levert de clubs een avond omzet op. Er zijn ook clubs die het echt heel jammer vinden dat ze er niet bijzitten. Het is wel een dingetje waarvan iedereen het leuk vindt dat het er is, dat je eraan kunt bijdragen.”

Wil je zelf ook zo’n toernooi organiseren? Kijk op www.sherrytea.nl voor inspiratie.