Dames Dubbel

Een dagtoernooi bij DDV, het toernooi van de toekomst?

Bij ALTC DDV in Amsterdam doen ze er niet te moeilijk over. “Het is ook gewoon een kwestie van uitproberen”, zegt Eveline Bijlmer, voorzitter en tevens toernooileider bij de Amsterdamse club. De vereniging organiseerde op zaterdag 13 en zondag 14 juli twee open dagtoernooien. Voor tennissers die het ‘klassieke’ toernooi van een week gewend zijn, is het allemaal heel nieuw, maar de reacties zijn toch voornamelijk positief. “Het is overzichtelijk voor mensen. Ze hoeven maar één dag vrij te houden, dan worden alle wedstrijden gespeeld. Dat loopt eigenlijk heel goed!”

En voor de organisatoren is het al even overzichtelijk, zo erkent Bijlmer. “Je zet de structuur en het schema voor één dag neer en dat is het eigenlijk, je hoeft niks door te plannen. Ook dat maakt dat een dagtoernooi goed te organiseren is. Want eerlijk, na een toernooi van een hele week ben ik vaak kapot!”

Steek tijd in promotie

Bij DDV deden op de zaterdag 68 spelers mee en een dag later stonden er in totaal 74 mensen op de baan. Daar zaten ook nog eens relatief veel mensen van andere verenigingen bij. Een mooi resultaat, want de promotie is één van de grootste uitdagingen bij een dagtoernooi, zo concludeert Bijlmer nu de club een aantal edities achter de rug heeft. “We zijn de promotie simpel begonnen met het ophangen van posters, ook bij verenigingen in de omgeving. En ook digitaal hebben we nadrukkelijk contact gezocht met andere verenigingen, we hebben clubs bijvoorbeeld gevraagd de poster te delen op Facebook. Dat heeft zeker extra aanmeldingen opgeleverd. Maar je moet in de promotie nu eenmaal veel tijd steken en veel mensen echt uitleggen wat het dagtoernooi is, wat de bedoeling is.”

Recent kwam DDV overigens op een slim idee om het aantal deelnemers aan haar toernooien in de toekomst flink te stuwen. “Vlak voor ons toernooi vond de loting plaats voor het open toernooi van LTC Festina. Daarvoor moet altijd worden geloot, want er zijn elk jaar te veel inschrijvingen. Direct daarna kregen wij er ineens dertig inschrijvingen bij. Mensen die werden uitgeloot, wilden dat weekend toch heel graag ergens spelen. Vandaar dat wij kijken of er binnenkort kan worden doorverwezen naar een toernooi van ons in de uitlotingsmail van Joy Jaagpad. Daar zijn voor het open toernooi jaarlijks 1.100 inschrijvingen en is plek voor 600.”

Niet alleen dubbelpartijen maar ook single

Inmiddels is er een pool van enkele honderden spelers die aan één van de toernooien van DDV heeft meegedaan. Die groep is de Amsterdamse vereniging veel waard, want vrijwel iedereen die een keer heeft meegedaan, is enthousiast en komt graag terug. Spelers zijn mede enthousiast door de typische voordelen die een dagtoernooi biedt: makkelijk te plannen in de agenda, veel gezelligheid omdat alle deelnemers op hetzelfde moment op de club zijn en door een poulesysteem speelt iedereen twee wedstrijden.

Tot op heden stond bij DDV tijdens het dagtoernooi alleen dubbels en mix-dubbels op het programma, maar tijdens het laatste dagtoernooi van de club was het tijd om weer iets nieuws te proberen. “We hebben voor het eerst ook singels gespeeld en ook daar was iedereen heel enthousiast over!” En toch is de club er niet uit of een singel-categorie een vervolg moet krijgen. “Het is leuk, maar wel vooral voor jongere spelers. Voor 50-plussers is twee singelwedstrijden met eventueel een wedstrijdtiebreak, heel pittig. Bovendien levert het singeltoernooi toch ook net een iets andere sfeer op. Spelers zijn vaak net iets meer op zichzelf, sommigen gaan even naar huis tussen de wedstrijden. Dubbelteams gaan vrijwel altijd samen iets drinken na de partij, dat levert toch wat meer gezelligheid op.”

Veel achtjes en negentjes

Doordat een heel toernooi op één dag wordt afgewerkt is het voor de meeste deelnemers goed te plannen in de agenda en zijn er relatief weinig afmeldingen. “Voor spelers van een hogere ranking kan het een uitdaging zijn om een complete poule te vormen, maar je ziet toch dat een heel groot deel van de deelnemers een wat lagere speelsterkte heeft, veel achtjes en negentjes. “Die spelers zijn nog best terughoudend als het gaat om toernooien, maar blijkbaar is de drempel bij zo’n dagtoernooi voor hen een stuk lager, ze zijn allemaal enthousiast.” Als het aan de KNLTB ligt, is het één van de belangrijke effecten van nieuwe toernooivormen zoals het dagtoernooi – meer toernooideelnemers en uiteindelijk meer tennisleden die wedstrijden spelen. Want het mag bekend zijn, wedstrijden spelen doet leden over het algemeen langer lid blijven. 

Een advies van Bijlmer aan andere verenigingen die een dagtoernooi overwegen, maar eigenlijk aan alle tennisclubs, luidt dus eigenlijk eenvoudig: “Je moet het gaan doen. En nog meer clubs moeten horen dat deze mogelijkheden er zijn, want lang niet iedereen weet dat. Deelnemers bij ons geven bijna altijd aan dat ze het zo leuk vinden én velen vragen zich af waarom niet meer tennisverenigingen dit doen. En de organisatie van een dagtoernooi is echt niet moeilijk. Prik een datum, zorg dat je jezelf wat tijd gunt voor de promotie en steek daar veel tijd in, daar draait het eigenlijk om!”