Tennis kids les bal slaan

Samenwerking met Tennisschool levert TV Reek veel nieuwe leden op

TV Reek had een paar jaar geleden heel weinig leden. Voorzitter van de club Mark van Heck was zelfs bang dat de vereniging moest ophouden te bestaan. Dat was het moment waarop er verschillende initiatieven werden bedacht; van een toernooi voor alle inwoners van Reek tot het aangaan van een samenwerking met Tennisschool Joffe van der Heijden uit Wijchen. “In één keer schoten we van 85 naar 165 leden,” zegt Van Heck.

Van Heck kreeg de tennisschool in het vizier omdat een vereniging uit de buurt daar al heel positieve ervaringen mee had. De tennisschool uit Wijchen had al dusdanige ervaringen met verschillende verenigingen, dat zij ook graag wilden samenwerken met TV Reek. “We zijn het gewoon gaan proberen,” zegt Van Heck. “Want als je niks doet, gebeurt er ook niks. Tegen een zo laag mogelijk bedrag (50 euro) zijn we tennis op zondag gaan aanbieden, gecombineerd met tien lessen en een lidmaatschap bij de bond.”

Volle bak

De aanbieding van tennis op zondag tegen een laag tarief verlaagde met name de drempel voor de jeugd. “Ons probleem zat hem ook voornamelijk bij de jeugdleden. Voordat we met deze samenwerking begonnen, hadden we bijna geen jeugd meer. Dat is nu weer opgekrikt tot 25. En nu zie je dat de jeugd ook weer steeds meer tennist buiten die zondagmorgen om.” Dankzij de samenwerking met de tennisschool kan TV Reek nu ook weer het hele jaar tennislessen aanbieden. “Voorheen konden we trainingen niet goed meer aanbieden vanwege het lage ledenaantal, maar deze samenwerking heeft zoveel effect gehad dat we nu ook weer losse trainingen zijn gaan aanbieden. We hebben een avondvullend programma. Dat hebben we acht jaar lang niet kunnen zeggen!”

De reacties van zowel de nieuwe als de al bestaande leden zijn erg positief, volgens de voorzitter. “Alle leden begrepen dat er iets moest gebeuren en door het opzetten van diverse commissies lopen alle zaken zeer goed. Er is veel meer reuring op het park, iedere avond tussen zes en negen is het volle bak hier. Dat maakt het een stuk gezelliger. De vreugde bij de tennisclub is terug, de vreugde bij de leden is terug.”

Alles kan, alles mag

Alles kan, alles mag; dat is het motto van Van Heck. “Tot een bepaalde hoogte natuurlijk en alles binnen de regels. Maar we willen niet teveel restricties hanteren. Als iemand met een idee komt, gaan we daar sowieso naar kijken.” Als voorbeeld noemt de voorzitter de clubkampioenschappen. “Op zich hebben we wel genoeg actieve leden om een clubkampioenschap te organiseren, maar het kwam toch niet helemaal van de grond. Twee kleine verenigingen om ons heen bleken hetzelfde probleem te hebben. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en zijn er gewoon voor gegaan! We zijn volle bak gaan flyeren en hebben inmiddels het vijfde clubkampioenschap er alweer opzitten. Er is elke keer ruim voldoende animo voor.”

Luxeprobleem

TV Reek heeft voorlopig even geen nieuwe ledenwervingsacties op de planning staan. “We hebben even pas op de plaats moeten maken. We kregen namelijk opmerkingen van leden dat ze niet meer konden tennissen omdat het te druk werd, een luxeprobleem natuurlijk. Onze prioriteit ligt nu op het behouden van de leden. Als na een jaar de helft wegloopt, is alle energie voor niks geweest.”

Toekomst

De toekomst van de inmiddels bijna 40-jarige club ziet er goed uit, volgens de voorzitter. “We zijn financieel gezond, hebben weer veel actieve leden en vrijwilligers.” Van Heck vertelt dat er nog wel meer initiatieven op het programma staan voor de komende jaren. “Er zijn gesprekken gaande om te verhuizen naar een gezamenlijke accommodatie samen met de lokale voetbalvereniging. En dan willen we ook Padel gaan aanbieden. Daarin zien we ook veel kansen om weer meer leden naar de vereniging te trekken.”