Jeugdtennis clinic - 2015

Leerlingen praktijkonderwijs enthousiast over tennisclinics

Tennis & Padel de Krekel, praktijkonderwijsschool het Fioretti College en Special Heroes sloegen de handen begin dit jaar ineen. Resultaat van deze samenwerking was dat leerlingen van de school uit Veghel tennisclinics konden volgen met als doel de stap naar een vereniging verkleinen. Hanneke Ketelaars van Tennis & Padel de Krekel: “De kinderen vonden het hartstikke leuk!”

Breed inzetbaar

Stichting Special Heroes Nederland zocht contact met Tennis & Padel de Krekel. Special Heroes maakt zich sterk voor mensen met een beperking door een gezonde en actieve levensstijl te stimuleren en een zo groot mogelijk aanbod in onder andere sport te creëren. G-tennis is daar een voorbeeld van. Ze zochten op korte termijn een trainer en een park om te kunnen tennissen en klopte zodoende aan bij de Krekel. Ketelaars: “Wij willen als park graag breed inzetbaar zijn, dus niet alleen maar voor de valide sporters. Wij hebben bijvoorbeeld ook al rolstoeltennis. En nu kwam dit toevallig op ons pad. En waarom zouden we dit niet doen? Voor kinderen die niet helemaal in het regulier onderwijs meekunnen, maar wel graag willen sporten, is dit een leuke eerste kennismaking met tennis.”

Om clinics te kunnen geven, heb je natuurlijk een trainer nodig die overdag beschikbaar is. Ketelaars: “Dat was blijkbaar wel redelijk lastig om te vinden voor Special Heroes, maar wij hadden wel een trainer beschikbaar. En dat was ook nog een trainer die graag met deze doelgroep wil werken. Dat is heel belangrijk, want deze groep moet je wel een beetje anders benaderen dan andere kinderen.” Naast een trainer, stelde de Krekel ook het tennispark beschikbaar voor de clinics. “We hadden het allemaal snel op poten. We hebben ook gewoon een groot park. En we kunnen eventueel ook nog naar binnen, naar de tennishal. Dus er zijn ook wel uitwijkmogelijkheden hier zodat je zeker weet dat de clinic door kan gaan.”

Positieve reacties

Ongeveer 40 kinderen van praktijkonderwijsschool het Fioretti College hebben dankzij de clinics kennis gemaakt met de tennissport. Er is een kleine evaluatie geweest en de reacties waren heel positief, weet Ketelaars te melden. “De kinderen gaven wel aan dat ze padel nog leuker vonden dan tennis. Tijdens de clinics hebben ze namelijk ook padel gedaan en dan zie je dat dat net iets toegankelijker is voor deze groep. Dus daar gaan we de komende tijd meer mee doen.” De samenwerking met Special Heroes gaat sowieso een vervolg krijgen. Ketelaars: “We gaan misschien wel één of twee keer per jaar zoiets opzetten.”

Wat de rol van Special Heroes uniek maakt, is de begeleiding die zij aan de kinderen bieden. Ketelaars: “Zij leggen de contacten tussen scholen en verenigingen, ze zorgen voor de financiering, maar wat het helemaal bijzonder maakt, is de begeleiding. Ze geven niet gewoon een formulier en zeggen ‘nu kun je lid worden’. Ze gaan bijvoorbeeld nog een keer mee naar de vereniging als iemand een keer met een ander wilt tennissen of met een ander lesgroepje mee wilt doen.”

Stukje passie

Ketelaars zou een dergelijke samenwerking met Special Heroes en een school voor speciaal onderwijs zeker willen aanbevelen aan andere clubs. “Het is voor de kinderen hartstikke leuk! Je moet er als club alleen niet vanuit gaan dat het je direct nieuwe leden oplevert. Het moet een stukje passie zijn vanuit de vereniging. En de tennistrainer moet ook een klik hebben met de doelgroep omdat deze kinderen net iets anders zijn dan de kinderen waar je normaal gesproken mee samenwerkt. Maar als er een klik is, is het voor alle partijen heel leuk!”