Dunlop Racket tennisballen blik ballen algemeen

Al 25 jaar lang een succesvol Open Toernooi

LTC Hofgeest organiseert dit jaar voor de 25e keer het Open Toernooi. Met gemiddeld 350 deelnemers in de afgelopen jaren kan het met recht een succesvol toernooi worden genoemd. Voorzitter Loek Ruijter: “Je kunt een toernooi op vele manieren aantrekkelijk maken, maar de deelnemers komen vooral naar ons voor de gezelligheid.”

Het Open Toernooi van LTC Hofgeest begon 25 jaar geleden als klein toernooitje en is in de loop der jaren steeds groter geworden. Ruijter verklaart het succes: “Ten eerste zit het hem erin dat deelnemers van alle categorieën welkom zijn, maar daarnaast koppelen wij ook aan elk toernooi een thema. Zo hebben we bijvoorbeeld een keer het thema Velserbroek aan Zee gehad. Het park was toen de hele week aangekleed met allerlei spulletjes en attributen die aan zee te vinden zijn. Dit jaar hebben we het thema V.I.P en versieren we het hele park met zilveren ballonnen en een rode loper.” Naast het toernooi zelf, organiseert LTC Hofgeest ook enkele festiviteiten gedurende de week, zoals een feestavond en een loterij.

Op de banken

Een toernooi kun je bijvoorbeeld aantrekkelijk maken met de rankingpunten of de prijzenpot, maar de club uit Velserbroek kiest voor iets anders. “De deelnemers komen naar ons omdat het intiem en gezellig is. Er heerst altijd een goede sfeer. En er wordt op recreatief niveau ook zeker goed tennis getoond. Ook in de categorieën 7 en 8 zijn er wedstrijden waar ik voor op de banken sta. De mooiste beloning voor ons is als een deelnemer het jaar erop weer terug komt. De reden dat ze terugkomen is vaak dat het allemaal goed verzorgd is bij ons, de wedstrijdleiding geen steekje laat vallen, het park er goed en verzorgd uitziet, de faciliteiten goed en netjes zijn en natuurlijk de gezelligheid.”

De wedstrijdleiding is al die 25 jaar in handen geweest van George Kerkhoven, maar hij haast zich te zeggen dat het succes zeker niet alleen van hem afhankelijk is. “Ik krijg enorm goede hulp van veel andere vrijwilligers zoals onder anderen Ron Wessel, Lex Bouhof en Trix Barnhorn.” Kerkhoven zit dit jaar voor het laatst op de stoel van de wedstrijdleider. “Ik beschouw dit als mijn kindje, dus ik zal ook niet echt helemaal afscheid nemen. Volgend jaar zal ik nog wel over de schouders meekijken.”

Ruijter noemt als kracht van Kerkhoven dat hij bijna iedereen kent uit de omgeving. “Daarnaast is hij streng, maar toch rechtvaardig. Dat is zeker geen slechte eigenschap, want hij moet ervoor zorgen dat het toernooi goed verloopt. Vroeger deed George alles nog met pen, papier en een gummetje, terwijl het nu allemaal digitaal gaat. Met die verandering is hij ook moeiteloos meegegaan. Hij had ook kunnen zeggen dat hij dat niet ging doen omdat digitale toernooiprogramma’s toch minder romantisch zijn.” Zowel Kerkhoven als Ruijter zeggen dat het toernooi zeker nog 25 jaar zal blijven bestaan. Kerkhoven: “Maar dan hoop ik wel dat er ook van de jongere generatie mensen opstaan om vrijwilligersfuncties op te pakken.”

Kijk bij andere clubs

Als tip voor andere verenigingen geeft Ruijter om ook eens bij andere clubs een kijkje te nemen. “Een open toernooi is voor iedere vereniging belangrijk. Het is het visitekaartje van de club en het is financieel aantrekkelijk om een goed bezet open toernooi te hebben. Dus elke vereniging doet het op zijn eigen manier, maar soms kun je op een toernooi van een andere club nog wel eens goede ideeën opdoen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je netwerk ook groter en gezelliger wordt.”