Typen laptop Computer

Voorkom ongewenst gedrag, doe de opleiding tot Vertrouwenscontactpersoon

In beleid om grensoverschrijdend gedrag op de vereniging zo veel mogelijk te voorkomen en te bestrijden, vervult de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) een belangrijke rol. Dat is ook zo binnen Fair Play, het programma van de KNLTB ter behoud van sportiviteit, veiligheid en respect in de tennissport. De VCP is een centraal aanspreekpunt op de club waar alle leden terecht kunnen met vragen of voor advies over een ongewenste situatie op de club. Het is dus ook van belang dat voldoende mensen tot VCP worden opgeleid en daarom zijn er ook in 2019 vanuit NOC*NSF weer opleidingen.

Er zijn meerdere manieren om als bestuurder van een vereniging de opleiding tot VCP te volgen. Op de website van NOC*NSF vind je vanuit Academie voor Sportkader alle data van de cursus VCP voor de komende maanden. Nog niet zo lang geleden werd echter ook de website Sportopleidingen.nl gelanceerd. Hier vind je een groot aantal relevante scholingen binnen de sport, voor clubbestuurders, trainers, coaches, instructeurs en meer, vanuit NOC*NSF en bonden, maar ook vanuit commerciële partijen. Ook op dit platform vind je de VCP-opleidingen.

Naast alle zogenoemde ‘open lijn-opleidingen’ waarop elke bestuurder of trainer persoonlijk kan inschrijven, is er via de Academie voor Sportkader voor een bond, vereniging of gemeente ook de mogelijkheid om een eigen opleidingstraject aan te bieden. Zo’n incompany-opleiding heeft een aantal voordelen. Zo kun je als organisator zelf bepalen wie toegang krijgt, het biedt mogelijkheden om samen te werken met de gemeente of andere verenigingen en lesstof en praktijkvoorbeelden kunnen sport-specifiek gemaakt worden.