Typen laptop online

SWS vereenvoudigt aanvraagprocedure, kan leningen tot 75.000 euro volledig borgen

De Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) is al jaren bekend als een stichting die sportorganisaties die een investering in de accommodatie kunnen of willen doen, ondersteunt door voor een lening een borgstelling af te geven. Zo kan een sportclub bijvoorbeeld een bancaire lening krijgen waarvoor het anders niet in aanmerking kwam. Daar wordt veel gebruik van gemaakt en de kans is groot dat de komende jaren alleen maar meer partijen aankloppen bij SWS. De toekenningsvoorwaarden en aanvraagprocedure zijn namelijk sterk vereenvoudigd.

Sinds 1 januari 2019 kan SWS bancaire leningen tot en met 75.000 euro volledig borgen. In dat geval is dus geen aanvullende gemeentegarantie meer nodig, zoals voorheen vereist. SWS-directeur Dick Zeegers is blij met deze vereenvoudiging. Het scheelt sportorganisaties heel veel tijd en rompslomp, als zij bij kleinere bedragen tot 75.000 euro niet meer het hele gemeentelijke borgstellingstraject hoeven te doorlopen. Die reacties horen we ook in het land, zowel vanuit de sport als vanuit de gemeenten, waar we mee samenwerken. Iedereen reageert positief op ons besluit om tot dit bedrag voor 100% te borgen.

Praktijkvoorbeeld

Wat betekent dit in de praktijk? Stel, Tennisvereniging X leent 40.000 euro voor een investering in nieuwe banen: SWS kan deze lening volledig borgen. Een aanvullende gemeentegarantie is niet nodig. Dat is echter nog wel het geval bij leningen boven de 75.000 euro. Tennisvereniging Y leent bijvoorbeeld 100.000 euro voor een investering in een nieuw clubhuis:  SWS kan deze lening voor maximaal 50%, dus 50.000 euro, borgen. De betreffende gemeente wordt om een aanvullende garantie van eveneens 50.000 euro gevraagd. SWS kan deze financiering dus niet voor 75.000 euro borgen en aangezien het leningbedrag hoger is dan 75.000 euro dient ook de gemeente een borgstelling te verlenen.

Een derde van de aanvragen

Zeegers denkt dat het aantal aanvragen, dat door de aanpassing van de toekenningsvoorwaarden profiteert van een eenvoudigere procedure, ongeveer voor één derde van de verenigingen van toepassing zal zijn. We hopen op deze wijze het traject voor deze clubs te kunnen verlichten.

Om een borgstelling aan te vragen kan gebruik worden gemaakt van het aanvraagformulier van SWS.