Vader en dochter kind les geven

Opa’s, ouders en kinderen tennissen met en tegen elkaar tijdens Junior-Senior Toss DLTC Gerner

DLTC Gerner uit het Overijsselse Dalfsen ervaarde het als een lastige opgave om de jeugd, buiten de reguliere tennissenlessen om, te betrekken bij de club. Toch bleken de tieners voor één speciaal toernooi wel te porren: het Junior-Senior Toss toernooi, waarbij je het met je ouders of zelfs met je opa of oma opneemt tegen een ander ‘gemixt’ koppel. “De kinderen vinden het een gaaf idee om wedstrijden te winnen samen met hun vader of opa”, weet Ronald Frets, namens de jeugdcommissie een van de organisatoren van het geslaagde toernooi.

Twee keer per jaar wordt het Junior-Senior Toss toernooi gehouden bij DLTC Gerner. Met ruim 40 deelnemers is de jeugdcommissie tevreden over de opkomst. “We moeten opboksen tegen de voetbal- en handbalclub als het gaat om het betrekken van jeugdleden”, vertelt Frets. “De jeugd heeft tegenwoordig nou eenmaal veel om te kiezen. Hen vaker naar de club laten komen blijft voor ons een uitdaging. Op incidentele basis zijn ze er wel voor in om mee te doen aan onze evenementen. Vandaar dat het Junior-Senior Toss toernooi zo aanslaat.”

Warme chocolademelk

Het principe is vrij simpel en vooral de gezelligheid staat voorop. Op de zondagmorgen spelen alle koppels drie partijen van elk dertig minuten. Na afloop van elke speelronde wordt er opnieuw geloot wie de volgende tegenstander wordt. Na afloop van de tweede ronde kunnen de deelnemers zich verheugen op een beker warme chocolademelk met slagroom. Na het derde duel is er nog een gezellig samenzijn in de kantine.

“De insteek is om het vooral laagdrempelig te houden”, benadrukt Frets. “Er doen veel tennissers mee die nog maar net spelen of als introducé worden meegenomen door de jeugd of juist door de oudere speler. Ook moet er rekening gehouden worden met de jongere deelnemers en de tennissers op leeftijd. Maar over het algemeen gaat dat goed en wordt het spelbeeld vanzelf aangepast aan de tegenstanders. Er wordt vooral plezier gemaakt. Het is een mooi samenspel tussen kind en ouder of opa. Na afloop blijft de fanatieke jeugd altijd lekker doorspelen.”

Positief imago

Houd het vooral eenvoudig, is dan ook het advies van Frets. “Een afgebakend evenement zoals deze werkt voor de jeugd echt het beste. Het is niet zo dat zij nu ineens meer betrokken zijn, maar we laten als club wel zien dat wij een gezellige vereniging zijn en dragen zo bij aan ons positieve imago. Indirect kan dat effect hebben op de jeugd, waardoor zij leeftijdgenoten aansteken of zelf langer lid blijven. Daarnaast is het toernooi voor onze oudere doelgroep altijd een geslaagd uitje. Ondanks dat er wel wat regelwerk aan zit, is een ouder-kindtoernooi relatief makkelijk om te organiseren. Ga ermee aan de slag dus.”