Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik zorg ervoor dat mijn leden competitie kunnen spelen"

Schrijf nu jouw teams in voor de Voorjaarscompetitie

Voorjaarscompetitie

De Voorjaarscompetitie telt 7 speeldagen en wordt wordt jaarlijks gespeeld in de periode van begin april tot en met begin juni. Ieder jaar doen er ruim 30.000 teams mee aan wat door veel tennissers wordt beschouwd als de leukste periode van het tennisseizoen. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor de organisatie van de Voorjaarscompetitie op jouw vereniging.

Speeldata

De Voorjaarscompetitie telt in het totaal 7 speeldagen en start begin april en loopt tot begin juni. Klik hier voor de speeldata van 2020. De speeldata van Zeeland wijken iets af. Klik hier voor de speeldata in Zeeland. Klik hier voor de speeldata van de Kia Tenniskids Competitie en de KNLTB Junioren competitie. 

Inschrijven van teams 

Als Verenigingscompetitieleider (VCL) kun je van 2 t/m 14 januari 2020 jouw teams inschrijven voor de KNLTB Voorjaarscompetitie. De inschrijving voor zowel de seniorencompetities als ook voor de Kia Tenniskids competitie (Rood, Oranje, Groen) en de KNLTB Junioren competitie vindt plaats op MijnKNLTB. Alle informatie die je nodig hebt voor het inschrijven van jouw teams vind je binnenkort op deze pagina

Voorwaarden inschrijving

Het inschrijfgeld voor deelname aan zowel de Voorjaarscompetitie 2020 als 8&9 Tennis is inmiddels vastgesteld op €38,62. Teams van verenigingen die (nog) niet aan hun betalingsverplichtingen aan de KNLTB hebben voldaan, worden pas ingeschreven zodra aan deze betalingsverplichting is voldaan. Eén en ander voor zover op het moment van betaling de inschrijving voor de competitie nog niet is gesloten (CR artikel 21 lid 4).

Indien een reeds ingeschreven team zich na 1 februari 2020 terugtrekt, zijn wij helaas genoodzaakt een boete op te leggen van €115,-. Voor een terugtrekking van een reeds ingeschreven team na publicatie van de indeling geldt een boete van €225,-.

Competitieaanbod

Speciaal voor VCL's hebben we het competitieaanbod per provincie in een overzichtelijk schema gezet. Handig om te delen met de spelers van jouw vereniging! Je vindt het competitieaanbod in het blok met downloads onderaan deze pagina.

Het kan voorkomen dat competitiesoorten veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar. Als gevolg van het opheffen van de districten zijn specifieke districtscompetities namelijk omgezet naar provincies. Als een team van jouw vereniging afgelopen jaar in een competitiesoort heeft gespeeld die niet in de eigen regio werd aangeboden, dan is het mogelijk dat deze competitiesoort niet voorkomt in het competitieaanbod van jouw provincie. Geen nood, want in dat geval behoudt jouw vereniging het ploegrecht in 2020 om in deze competitiesoort in te schrijven.

Vernieuwde Junioren competitie

De KNLTB Junioren competitie is vernieuwd; deze is beter afgestemd op de wensen en behoeften van de jeugd tot en met 17 jaar. De Junioren competitie bestaat in 2020 uit de:

  • Junioren competitie 11 t/m 14 jaar
  • Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

16.500 jeugdspelers doen al mee aan de KNLTB Junioren competitie. Help jij mee om deze competitie nog groter te maken? Bekijk hier alle wijzigingen.

Klassenindeling Junioren competitie

Bij het inschrijven voor de nieuwe Junioren competitie kun je gebruik maken van de volgende richtlijnen (11 t/m 14 jaar) en ploeggemiddelden (13 t/m 17 jaar):

Junioren 11 t/m 14 jaar op zondag

Hoofdklasse     Spelers Junioren Tour t/m 12 jaar
1e klasse          Spelers Junioren Tour t/m 12 jaar of die al langer bij de junioren spelen
2e klasse          Spelers die al langer bij de junioren spelen of in Groen 1 hebben gespeeld
3e klasse          Spelers die voorheen in Groen 2 speelden
4e klasse          Beginners

Gemengd, jongens en meisjes 13 t/m 17 jaar op zondag

Hoofdklasse     Ploeggemiddelde o.b.v. actuele rating lager dan 12,5
1e klasse          Ploeggemiddelde o.b.v. actuele rating gelijk aan 12,5 of hoger, maar kleiner dan 15,5
2e klasse          Ploeggemiddelde o.b.v. actuele rating gelijk aan 15,5 of hoger

Begintijden

Klik hier voor alle begintijden van de verschillende competitiesoorten binnen de KNLTB Voorjaarscompetitie 2020.

Leeftijden

Er gelden leeftijdsbeperkingen voor een aantal competitiesoorten (11 t/m 14 jaar, 13 t/m 17 jaar, 17+, 25+, 35+, 45+ en 50+). Bij de junioren t/m 14 jaar en t/m 17 jaar geldt een uitzondering. In de gemengd-, heren-, en damescompetitie op zondag geldt geen leeftijdsrestrictie. Klik hier voor alle informatie over de leeftijden voor 2020. 

Banenschema

Op alle doordeweekse competitiedagen dient het minimum aantal van 1 1/3 baan per thuisspelend team beschikbaar te zijn. Op zaterdag en zondag gelden variabele begintijden tussen 9.00 en 16.30 uur. 

Junioren 11 t/m 14 jaar en Tenniskids Groen spelen korte sets tot 4 games waardoor er voor deze partijen reglementair slechts drie kwartier gereserveerd hoeft te worden. Voor de overige competitiesoorten dien je voor elke partij anderhalf uur te reserveren. Hierdoor kunnen vanaf 2020 dus meer teams ingeschreven worden op zondag. MijnKNLTB houdt hier met de berekening naar het minimum aantal beschikbare banen rekening mee.

Klik hier voor het banenschema met een rekenvoorbeeld.

Dispensatie aanvragen

Dispensatie voor twee keer spelen voor één vereniging en dispensatie voor het spelen voor twee verenigingen kan vanaf maart 2020 worden aangevraagd nadat het wedstrijdprogramma van de Voorjaarscompetitie is gepubliceerd. Begin maart informeren we VCL's hoe je beide dispensaties kunt aanvragen.

Vanwege de versoepelde invallersregeling zal het voor veel spelers niet meer nodig zijn om dispensatie aan te vragen. De voorwaarden voor dispensatie twee keer spelen vind je hier

Verenigingen die op een bepaalde competitiedag over te weinig banen beschikken ten opzichte van het aantal competitieteams, hebben de mogelijkheid hiervoor dispensatie aan te vragen om met bepaalde teams op een andere tennisvereniging bij hen in de buurt competitie te spelen. Het is systeemtechnisch voor ons niet mogelijk om de wedstrijdprogramma’s op een bepaalde dag op elkaar af te stemmen, dus de andere vereniging moet op de betreffende competitiedag wel structureel over teveel banen beschikken. Als je dispensatie voor een ander park wil aanvragen, dien je het maximaal aantal teams in te schrijven via MijnKNLTB. Vervolgens kan je de dispensatie-aanvraag én de opgave van de extra competitieteams (incl. bondsnummers en namen van de teamleden) mailen naar: wedstrijdtennis@knltb.nl.

Wedstrijdbulletin & Competitiereglement

Het wedstrijdbulletin en het Competitiereglement voor KNLTB Voorjaar 2020 worden gepubliceerd in het blok met belangrijke downloads onderaan deze pagina. 

Verkort & Compact Spelen

Voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD), bij zowel senioren- als juniorencompetities geldt Verkort Spelen: er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten. Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient in MijnKNLTB ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13. Voor 8&9 Tennis geldt Compact Spelen. Klik hier voor meer informatie.

Jeugdspelers die op een andere vereniging competitie spelen

Het kan voorkomen dat een jeugdspeler bij een andere vereniging lid wordt om daar competitie te spelen. Voor deze jeugdspelers kun je als vereniging de dubbele bondsafdracht terugvragen. Stuur het bondsnummer en de naam van de speler naar wedstrijdtennis@knltb.nl o.v.v. ‘creditering dubbele bondsafdracht junioren’.

 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.