Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik kan niet wachten tot de competitie weer begint"

Vernieuwde Junioren competitie

De KNLTB Junioren competitie is vernieuwd; deze is beter afgestemd op de wensen en behoeften van de jeugd tot en met 17 jaar. 16.500 jeugdspelers doen al mee aan de KNLTB Junioren competitie. Help jij mee om deze competitie nog groter te maken?

Waarom vernieuwen?

In de afgelopen jaren nemen steeds minder jeugdspelers deel aan de KNLTB Junioren competitie. Tijden veranderen en dus ook de wensen en behoeftes van jeugdspelers. Daarom is er aan de jeugdspelers zelf gevraagd hoe we de Junioren competitie beter kunnen laten aansluiten op hun wensen. En zijn de aangepaste competitieformats voorgelegd aan Verenigingscompetitieleiders en tennisleraren. Met als resultaat een vernieuwde Junioren competitie!

De Junioren competitie bestaat in 2020 uit de:

 • Junioren competitie 11 t/m 14 jaar
 • Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

De wijzigingen gelden vanaf de KNLTB Voorjaarscompetitie 2020.

 

Junioren competitie 11 t/m 14 jaar

Eén van de grootste wijzigingen voor de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar is het gemengd spelen, jongens en meiden spelen door elkaar en mét en tegen elkaar. In de tabel vind je alle wijzigingen op een rij. 

Voordelen

 • Aanzienlijk kortere speeldag (+/- 3 uur);
 • Kortere wachttijden tussen de partijen;
 • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;
 • Gemengd spelen (jongens en meisjes spelen door, mét en tegen elkaar) zorgt voor meer deelnemers, wat leidt tot:
  • Kleinere niveauverschillen
  • Kortere reisafstanden
  • Makkelijker samenstellen van teams
 • Meer baancapaciteit voor verenigingen, waardoor er meer teams kunnen worden ingeschreven.

Junioren competitie 13 t/m 17 jaar

Naast het wijzigen van de leeftijd van de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar is één van de grootste wijzigingen het toevoegen van een mixpartij in de gemengde competitie.In de tabel vind je alle wijzigingen op een rij. 

Voordelen

 • Blijven spelen van 2 partijen per persoon;
 • Spelen van een mixpartij in de gemengde competitie;
 • Telling sluit aan op de Open Junioren Toernooien;
 • Minder wachttijd door het spelen in 3 speelrondes.

Uitzonderingen

Voor de KNLTB Junioren competitie geldt dat er per speeldag één speler mag meedoen die maximaal 1 jaar jonger is dan de minimumleeftijd en/of één speler die 1 jaar ouder is dan de maximumleeftijd.

In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om te schuiven met het baanschema en te spelen in 4 rondes. De voorwaarden hiervoor worden vermeld in het competitiereglement. 

  

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om voor de KNLTB Junioren competitie leeftijdsdispensatie aan te vragen?

Voor zeer talentvolle kinderen of voor kinderen die er nog niet aan toe zijn om in de KNLTB Junioren competitie te spelen, kan er door de tennisleraar leeftijdsdispensatie aangevraagd worden via jeugdopleiding@knltb.nl

Moet ik voor kinderen die 1 jaar ouder of 1 jaar jonger zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorie ook leeftijdsdispensatie aanvragen?

Nee, dat is niet nodig. Voor de KNLTB Junioren competitie geldt dat er per speeldag één speler mag meedoen die maximaal 1 jaar jonger is dan de minimumleeftijd en/of één speler die 1 jaar ouder is dan de maximumleeftijd.

Mag er op een speeldag van de KNLTB Junioren competitie een speler meedoen die 1 jaar ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie én een speler die 1 jaar jonger is dan de vastgestelde leeftijdscategorie?

Ja, dit mag. Bij Junioren competitie mag je op iedere wedstrijddag één speler opstellen die 1 jaar jonger is is dan de vastgestelde leeftijdscategorie én/of een speler die 1 jaar ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie.

Mag je op een speeldag van de KNLTB Junioren competitie naast spelers waarvoor leeftijdsdispensatie is verleend ook nog een speler opstellen die 1 jaar jonger en/of ouder is dan de vastgestelde leeftijdscategorie?

Ja, dit mag. Op iedere speeldag mag je naast spelers met leeftijdsdispensatie ook spelers opstellen die 1 jaar jonger en/of ouder zijn dan de vastgestelde leeftijdscategorie.