Bij TV Rhelico doet elk kind mee aan de World tour

TV Rhelico

Bij sporten als voetbal en hockey is het gebruikelijk dat leden in teamverband meedoen aan de competitie. De twee zaken zijn in deze sporttakken onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar ook bij de Gelderse vereniging TV Rhelico is het inmiddels de standaard dat kinderen die deelnemen aan het Tenniskids-programma automatisch zijn ingeschreven voor de wedstrijden van de World Tour. En dat met slechts een kleine aanpassing.

Yvonne Ponsioen, voorzitter van de jeugdcommissie van Rhelico, noemt het een kwestie van omdenken. “In andere sporten is het heel normaal dat leden meedoen aan de competitie. Dat wilden wij bij onze vereniging ook. Wij schrijven daarom nieuwe leden direct in voor het voorjaars- en najaarseizoen van de World Tour, alsof het als het ware gebruikelijk is.”

Nauwelijks afmeldingen

De ouders van nieuwe Tenniskids-jeugdleden die  weten op deze manier niet beter dan dat er ‘gewoon’ in het weekend competitietennis wordt gespeeld. Mochten zij echt niet willen dat hun zoon of dochter deelneemt aan de World Tour, dan dienen zij dit zelf aan te geven. Maar in de praktijk blijkt dit nauwelijks het geval. “In totaal hebben de ouders van twee van veertig kinderen hun zoon of dochter afgemeld”, weet Ponsioen. “Naar hen hebben we een mail teruggestuurd dat wij het jammer vinden en dat hun kind geplaatst is op de reservelijst. Zo houden we de deur op een kier. Maar met het grote aantal inschrijvingen zijn wij blij.”

De voorzitter vervolgt: “Zo konden we de teams voorzien van een behoorlijk aantal spelers. Eventuele afmeldingen tijdens een speelronde kunnen hierdoor goed opgevangen worden. Daarnaast brengen competitieronden van de World Tour altijd veel publiek met zich mee, zoals ouders, opa en oma, broers en zussen. Dat is weer goed voor de baromzet.”

Een ander voordeel van het spelen van competitietennis is dat tennissers die in de competitie spelen, langer lid blijven van de vereniging. Ponsioen: “Op de manier zoals wij het doen komen de kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met competitietennis. De verwachting is dat zij er na hun Tenniskids-periode ook eerder voor kiezen om uit te komen in competitieverband. Hierdoor blijven zij langer lid van de club.”

Voorkom uitstroommoment

Een belangrijke schakel in het succes van Rhelico is het feit dat de club uit Rumpt kinderen aanmeldt voor zowel de voorjaars- als de najaarscompetitie. Ponsioen adviseert clubs dan ook om dit te doen en niet te kiezen voor twee inschrijvingsperioden. “Wanneer je ouders erop attendeert dat hun kind is ingeschreven voor de najaarscompetitie, creëer je een uitstroommoment. Wij schrijven kinderen aan het begin van het seizoen direct in voor beide competities en sturen de ouders het wedstrijdschema wanneer deze bekend is. Wel organiseren we voorafgaand aan de start een ouderbijeenkomst waarin we de teamindeling bekendmaken en vragen van ouders beantwoorden. Zo creëer je betrokkenheid bij de ouders. Het is belangrijk dat je hen betrekt en uitlegt waar de club mee bezig is. Hierop krijgen wij veel positieve reacties. De club gaat daarom op dezelfde voet verder.”

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.