TV Tegenbosch behoudt 50-plussers met een tennisaanbod op maat

TV Tegenbosch

Waar TV Tegenbosch eerder nog één van de deelnemende verenigingen was van de zogenoemde Matinee-tour (een tocht langs twaalf clubs voor seniorentennis), is de club uit Eindhoven nu een van de voorlopers als het gaat om een structureel tennisaanbod voor vijftigplussers. De vereniging organiseert al jaren een programma voor de oudere leden, waarbij er een uur lang verschillende vaardigheden worden getraind en er tijdens partijtjes tactische aanwijzingen worden gegeven. Oudere leden blijven hierdoor verbonden aan de club.

Tegenbosch was zo’n vijf jaar geleden op zoek naar mogelijkheden om de leden uit de oudere doelgroep langer aan de vereniging te binden. “We merkten dat de senioren behoefte hadden aan een georganiseerde manier van tennissen op de club”, vertelt hoofdtrainer van de Eindhovense club Hans-Peter van Oirschot. “Ze vinden het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan hun tennisontwikkeling. Bijvoorbeeld met een gerichte training. Zij willen niet onderdeel zijn van een grote groep.”

Seniorentennis omarmen

Toen de club in aanraking kwam met de Matinee-tour, waarbij er beurtelings bij twaalf verenigingen uit de buurt een verzorgde dag werd georganiseerd voor senioren, is het balletje gaan rollen. Tijdens zo’n dagdeel kregen de aanwezigen een half uur lang een technisch training. Daarnaast werden tijdens de overige dertig minuten in een wedstrijdvorm tips gegeven om tactische inzichten te ontwikkelen. Na afloop werd er tijdens een verzorgde lunch nagepraat. Van Oirschot was destijds betrokken bij de organisatie van de tour. “Zo’n dag sprak aan bij de doelgroep. Het doel van de tour was dat verenigingen aangezet werden om tennis voor vijftigplussers te omarmen en er structureel aandacht aan te besteden op de club. TV Tegenbosch zag daar wel iets in en ging ermee aan de slag.”

Uurtje tennis

De club organiseert twee keer per jaar een reeks van acht vrijdagochtenden waarbij de senioren in groepjes van acht gerichte trainingen krijgen. Dit volgens het principe van de Matinee-tour. De reeks wordt afgesloten met een toernooi. Van Oirschot: “Er wordt dus een half uur besteed aan zowel het technische als het tactische aspect van tennis. Maar in de praktijk komt het veel voor dat de leraar schuift in zijn schema en één onderdeel iets meer aandacht krijgt. Voorzie vooral in de wensen van de deelnemers. Een seniorentennisser houdt een uurtje tennis vaak goed vol. Door zo’n tennisprogramma aan te bieden behoud je de oudere tennissers voor de club.”

Extra service

Een extra service van Tegenbosch is dat elk lid de mogelijkheid heeft om zich te laten behandelen bij een aangesloten fysiopraktijk. Overigens zonder verplichtingen. “De blessures, waarvoor we bij deze doelgroep extra waakzaam moeten zijn, vallen reuze mee”, benadrukt van Oirschot. “Maar voor de deelnemers die toch met pijntjes kampen is het prettig om zich te laten behandelen door een fysiotherapeut die bekend is met de tennissport. De senioren zijn vrij om te kiezen of zij van de dienst gebruikmaken.”