Toernooi volgens Fast4-principe slaat aan bij fanatieke tennissers

TC Elzenhagen

TC Elzenhagen organiseert door het jaar heen tal van toernooien. Daar kwamen vooral de tennissers met een speelsterkte van zeven, acht en negen op af. Om ook de spelers van het niveau zes en hoger te binden bedacht de clubleiding een bijzondere toernooiopzet, waarbij de AFAS Tennis Classics de inspiratiebron was. Zo was het vuurwerktoernooi geboren.

De Amsterdamse tennisvereniging organiseerde al activiteiten als het oliebollen- mossel- en openingstoernooi. Navraag bij de meer prestatiegerichte tennissers over wat zij misten bij deze toernooien, leverde bruikbare resultaten op. Zo kwam naar voren dat er in hun ogen te weinig tennissers van hetzelfde niveau meedoen en dat zij onvoldoende worden uitgedaagd. Om ook deze groep tennissers te voorzien in de behoefte werd er werk gemaakt van hun feedback. “De toernooien die we al organiseerden waren voornamelijk bedoeld voor de recreatieve tennissers. De iets fanatiekere tennissers met een spelniveau tussen zes en drie konden zich niet altijd even goed vinden in het bestaande toernooiaanbod”, vertelt voorzitter Tjay Tjiook. “Zij hadden behoefte aan een toernooi met gezelligheid én tegenstanders van een soortgelijk niveau.”

Inspiratiebron

Op de AFAS Tennis Classics deed het bestuur van Elzenhagen de inspiratie op waar het naar op zoek was. De wedstrijden tijdens het evenement in Apeldoorn werden gespeeld volgens het Fast4-principe. Een snellere tennisvariant waarbij er doorgespeeld wordt bij een netservice, er een beslissend punt is op 40-40, een set maximaal vier games heeft en een tiebreak tot vijf punten gaat bij 3-3 in games. Het leek de bestuurders een ideale manier om het eigen toernooi dynamisch en aantrekkelijker te maken voor de competitieve tennissers. Een duel duurt hierdoor hooguit driekwartier.

Mooiste compliment

Het bestuur zag in de periode tussen kerst en oudjaar een ideale mogelijkheid om het toernooi te organiseren. Het evenement kreeg met het ‘vuurwerktoernooi’ een toepasselijke naam. Er werd gespeeld in poules van vier deelnemers, waarbij er op de laatste dag kruisfinales werden gespeeld en ook de afvallers in de verliezersronde werden getrakteerd op een extra wedstrijd. Met de opkomst van zo’n zestig tennissers was het evenement zeer geslaagd. Tjiook: “Het weer zat die dag ook ontzettend mee. Iedereen die ik sprak was enthousiast en vroeg of we het volgend jaar weer organiseren. Dat is het mooiste compliment dat je kan krijgen. Er hing een ontzettend leuke sfeer en bij de wedstrijden was er door het energieke spel veel publiek. Het wordt een echte eindejaarstraditie.”