Oudere jeugd heeft voorbeeldfunctie voor de kleinsten bij NIP

RTC NIP

De activiteitenkalender van de Roermondse tennisvereniging RTC NIP staat bol van de gezellige events voor de jeugd. Bij vrijwel elke aangelegenheid probeert het jeugdbestuur alle leeftijden te betrekken, zodat de jeugdleden naar elkaar toe groeien. Bijvoorbeeld tijdens de vrijdagmiddag als er tijdens een vrije inloop wordt getennist op hippe muziek. “De oudere jeugd heeft een voorbeeldfunctie voor de kleinsten en dat zorgt voor binding.”

De Limburgse vereniging hecht er veel waarde aan dat de oudere jeugd een voorbeeldrol vervuld bij de evenementen. Zo hebben de jongere kinderen iemand waar zij tegenop kijken en vertrouwd bij voelen. Volgens Désirée Steenman, jeugdbestuurslid van NIP, krijgen de gehele jeugdafdeling een betere band met elkaar: “We hebben een who’s next-groepje, waarbij de oudere jeugd wordt geactiveerd om mee te helpen bij de evenementen. We proberen de activiteiten altijd geschikt te maken voor alle leeftijden. De jeugd groeit zo naar elkaar toe en op die manier behoud je ze voor de club.”

Steenman merkt dat de jeugd echt behoefte heeft aan activiteiten buiten het tennis om. “Het gaat natuurlijk allemaal om tennis bij een tennisvereniging. En dat vinden de kinderen heel leuk. Maar we merken dat kinderen en tieners ook graag iets extra’s willen. Zowel op als buiten de tennisbaan.”

Tijdens de muziekmiddag op vrijdagmiddag bijvoorbeeld, dat veel raakvlakken heeft met Funmasters, zijn er gemiddeld tussen de dertig en veertig kinderen op de been. Soms met een uitschieter naar zestig kids. “Echt een succes. Een gezellige middag met elkaar, dat is wat de jeugd wil.”

Vandaar dat de club sinds de benoeming van een nieuwe jeugdcommissie, ongeveer een jaar geleden, vol heeft ingezet op het organiseren van activiteiten. Van schaatsen tot karten en van een tennismiddag met muziek tot een waar Roermonds kampioenschap. “De Davis Cup van Roermond noemen we het”, lacht Steenman. “Maar ook de filmavond, discoavond, de activiteiten met Sinterklaas en Paas en het jeugdkamp slaan ontzettend aan. Voor de allerkleinsten geven onze leraren speciale laagdrempelige trainingen om ook hen in aanraking te laten komen met de sport. Daarnaast organiseren we tennisdagen waarbij leden hun vriendjes mogen meenemen om hen te laten ervaren hoe leuk onze club en tennis is. De goede verhalen over de vereniging gaan vanzelf van mond tot mond. We hebben een goede naam in de omgeving.” Mede daardoor kent NIP een stijgend jeugdledenaantal.