Leden met plezier de baan op door Trimtennis

TV 't Stort

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Tennisvereniging 't Stort in Amersfoort wilde een manier bedenken om het tennisplezier bij leden te vergroten en zowel de sport als de club op een positieve wijze in the schijnwerpers te zetten. De club introduceerde Trimtennis, een combinatie van vrij spelen en trainen in een vrijblijvende sfeer. De vereniging startte het project in april 2014. 'T Stort geeft het plan twee jaar de tijd om zijn succes te bewijzen.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Omdat plezier in tennis motiveert om meer te spelen en dus lid te blijven, is dat een van de hoofddoelen van Trimtennis. Verder wordt door 't Stort heel duidelijk de nadruk gelegd op de laagdrempeligheid, zodat het voor de deelnemers makkelijk wordt elkaar te leren kennen. Voor Trimtennis is een vast moment in de week gepland, maar het is nadrukkelijk een vrijblijvend project. 'T Stort spreekt dan ook van een motto dat luidt: 'Samen tennissen in vrijblijvendheid.'

 

Een Trimtennisavond ziet er ongeveer zo uit: op de afgesproken tijd wordt gestart met ongeveer drie kwartier les in een groep, die gemiddeld zal bestaan uit 8 à 12 personen. Vanwege het vrijblijvende karakter staat het totaal aantal deelnemers niet vast. Daarna wordt de groep ingedeeld in dubbels en kan je een uur vrij spelen, eventueel met wat doordraaien, zodat je meerdere tegenstanders treft. Resultaat: iets leren, mensen leren kennen en lekker tennissen. Op een tennisavond in deze vorm wordt het makkelijk om contact met andere leden te leggen en ongedwongen met je sport bezig te zijn.

Trimtennis is een optie voor alle seniorenleden van ‘t Stort, maar leent zich bij uitstek voor nieuwe seniorenleden en leden met een paar jaar ervaring. Zeker de zogenoemde recreanten, de leden die geen competitie spelen, ontdekken met Trimtennis dat de tennissport een uitstekende manier is om met anderen in contact te komen en als groep plezier te beleven aan tennis.

De kosten van Trimtennis zijn beperkt. 'T Stort vraagt alleen een vergoeding van drie euro per avond voor de tennisleraar. Om het vrijblijvende karakter van de avond te bewaken, is voor de betaling een strippenkaart in het leven geroepen. Op die manier is bijvoorbeeld tien van de vijftien keer meedoen goed mogelijk. Je kunt de strippenkaart ook delen met een familielid of vriend(in).

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De eerste deelnemers zijn uiterst tevreden, al is na negen maanden nog niet precies te zeggen hoe groot het succes wordt. De reacties zijn in ieder geval louter positief en er is groeiende belangstelling voor Trimtennis. “Een aantal deelnemers heeft door Trimtennis inmiddels mensen ontmoet om vaker mee af te spreken op de tennisbaan”, aldus voorzitter Dirk Kramer. “Tennissen in een groep en toch de vrijblijvendheid blijkt een heel goede combinatie. Het blijkt voor relatief nieuwe leden een uitstekende manier om de sport te leren kennen.” Trimtennis biedt deelnemers ook de kans te ondervinden hoe leuk het is om je vaardigheden te verbeteren met lessen. Een aantal deelnemers aan de eerste reeks Trimtennisavonden heeft inmiddels besloten meer lessen te gaan volgen.