Competitie Marktplaats

Competitie Marktplaats

Competitieteam nog niet compleet?

Bekijk de advertenties

Competitie

Competitie spelen is voor veel tennissers, maar ook voor verenigingen één van de hoogtepunten van het jaar. Voor spelers betekent competitie spelen een teamprestatie neerzetten, onderlinge concurrentie en trainen voor een doel, maar ook zeker gezelligheid en saamhorigheid. Voor verenigingen is de competitie ook belangrijk. Niet alleen omdat het veel sfeer en gezelligheid op de club brengt, maar ook omdat competitie spelen zorgt voor een sterkere binding met de club.

Iedereen die lid is van een van de bij de KNLTB aangesloten verenigingen kan competitie spelen. De KNLTB heeft een zeer divers competitieaanbod. Er wordt gespeeld op regionaal en landelijk niveau op iedere dag van de week, voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Voor iedere tennisser is er een competitievorm die past bij de behoeftes en wensen.

Wanneer een team nog een competitiespeler tekort komt dan kan het team of de Verenigingscompetitieleider een advertentie plaatsen in de Competitie Marktplaats. De Competitie Marktplaats is een online tool met advertenties van teams die op zoek zijn naar een teamgenoot. Via de Competitie Marktplaats worden teams en spelers aan elkaar gekoppeld.  

Verenigingscompetitieleider en uitslagengedelegeerde

De Verenigingscompetitieleider (VCL) is de persoon binnen de vereniging die de competitiedeelname en -organisatie leidt. De VCL meldt onder andere de competitieteams aan bij de KNLTB, is eindverantwoordelijk voor een goed verloop tijdens een competitiedag en voor juiste en snelle verwerking van de competitieresultaten. De VCL houdt zich daarnaast ook bezig met:

  • Inschrijven van ploegen
  • Uitnodigen ploegen:  Als VCL ben je reglementair verplicht om uiterlijk 8 dagen vóór de betreffende speeldag digitaal de uitnodiging aan te maken.
  • Dispensatie aanvragen: Als een speler vaker dan één keer per week competitie wil spelen of voor twee verschillende verengingen wil uitkomen, dient de VCL hier dispensatie voor aan te vragen.
  • Corrigeren van uitslagen
  • Protest indienen
  • Het corrigeren van wangedrag: hiervoor is de Handleiding omgaan met wangedrag geschreven.

De uitslagengedelegeerde (meestal de aanvoerder van het team) is verantwoordelijk voor het invoeren van de uitslagen na afloop van een competitiespeeldag. Deze rol kan worden toegekend door de VCL.

Versoepelde Invallersregeling

Met ingang van dit jaar is de invallersregeling versoepeld: een speler mag in één competitieweek op verschillende speeldagen deelnemen aan een competitiewedstrijd. Daarnaast is de bandbreedte om te bepalen of er sprake is van een sterker team (bij de toepassing van artikel 47 van het Competitiereglement) opgehoogd. Deze bandbreedte is verhoogd van 0,5 punt naar 2,00 punten. In de klassenvolgorden in het wedstrijdbulleting kan vastgesteld worden of er dispensatie aangevraagd moet worden. Liggen de gemiddelden van de teams binnen de bandbreedte van 2,00 punten dan is er geen sprake van een sterkere ploeg en is dispensatie niet nodig. Tijdens het invoeren van een dispensatie twee keer spelen in één week voor één vereniging rekent het systeem op basis van de gemiddelden in de klassenvolgorden automatisch het verschil tussen beiden teams voor je uit. Alleen als de gemiddelden meer dan 2 punten verschillen is het mogelijk dispensatie aan te vragen.

8&9 Tennis

Zo’n negentig procent van de leden van een gemiddelde tennisvereniging in Nederland bestaat uit recreatieve spelers (speelsterkte 8 en 9). Om voor deze grote groep iets extra’s te doen, is in 2017 een nieuwe competitie van start gegaan: 8&9 Tennis. Deze competitievorm is speciaal voor speelsterkte 8 en 9 en ideaal voor iedereen die net begonnen is met tennis of voor degenen die graag competitie spelen op zijn/haar eigen niveau. Voor de recreatieve spelers zijn plezier, gezelligheid en fit blijven de belangrijkste drijfveren om te tennissen. Het binden van deze grote groep leden is essentieel voor het ledenbehoud van een vereniging. Klik hier voor alle info over 8&9 Tennis en lees hoe je het kunt aanbieden op jouw club.

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.