Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik zorg ervoor dat mijn leden competitie kunnen spelen"

Competitie

Competitie spelen wordt door zowel tennissers, als door verenigingen als één van de hoogtepunten van het tennisseizoen gezien. Voor spelers betekent competitie spelen een teamprestatie neerzetten, onderlinge concurrentie en trainen voor een doel, maar zeker ook gezelligheid en saamhorigheid. Voor verenigingen is de competitie ook erg belangrijk: allereerst zorgt het voor veel sfeer en gezelligheid, maar daarnaast leidt competitie spelen voor een sterkere binding met de vereniging en dat heeft een positief effect op het ledenbehoud.

Met meer dan 200.000 competitiespelers heeft Nederland één van de grootste centraal georganiseerde tenniscompetities ter wereld. Iedereen die lid is van een KNLTB vereniging kan competitie spelen. En voor iedereen is er een passend wedstrijdaanbod! Zowel voor senioren als voor de jeugd, op iedere dag van de week, voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin.

Senioren

Meer dan 80% van de tennissers in Nederland is recreant met speelsterkte 8 & 9. Wedstrijden spelen maakt tennis leuker en zorgt ervoor dat leden vaker op de vereniging zijn. Zorg daarom als VCL ook voor een aantrekkelijk wedstrijdaanbod voor deze spelers en enthousiasmeer de startende tennissers om mee te doen aan de competitie.

Voor senioren worden er verschillende competitiesoorten aangeboden, waarbij er aan bepaalde soorten ook leeftijdscategorieën gekoppeld zijn, zoals 17+, 35+ en 50+. Daarnaast kan er binnen de verschillende soorten ook nog gekozen worden voor diverse samenstellingen zoals dames, heren en gemengd.

Junioren 11 t/m 17 jaar

Meer dan 14.500 junioren doen ieder jaar mee aan de Junioren competitie in het voorjaar én najaar. Logisch eigenlijk, want wedstrijden spelen maakt tennissen nog leuker! De competitie is voor spelers van ieder niveau, of je nu pas net begonnen bent of al een tijdje tennist. In 2020 wordt de Junioren competitie vernieuwd en is daardoor nog beter afgestemd op de wensen van de jongeren zelf.

Voor de junioren 11 t/m 17 jaar zijn er verschillende leeftijdscategorieën waarin er competitie gespeeld kan worden, namelijk: 11 t/m 14 jaar of 13 t/m 17 jaar. Deze competitiesoorten worden aangeboden in de samenstellingen: Meisjes, Jongens en Gemengd. 

Jeugd t/m 12 jaar - Kia Tenniskids competitie

Voor de jeugd t/m 12 jaar heeft de KNLTB het Tenniskidsprogramma ontwikkeld. Een onderdeel van dit programma is de Kia Tenniskids Competitie bestaande uit de Rode, Oranje en de Groene Competitie. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. In totaal doen ongeveer 15.000 kinderen mee aan de leukste competitie van het jaar.

De Rode competitie en de Oranje Competitie bestaan uit dertien speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Hierdoor komen de kinderen bijna het hele jaar door in aanraking met tennis. Voor kinderen die in de kleur groen tennissen is er een Voorjaars- Najaars,- en Wintercompetitie: de Groene competitieVoor meer informatie over de Kia Tenniskids competitie klik hier.

Competitieaanbod

Gedurende het jaar zijn er vaste periodes waarin competities en toernooien worden gespeeld. De periodes voor competitie worden centraal georganiseerd door de KNLTB. Hieronder vind je een overzicht van alle competities: 

De Voorjaars- en de Najaarscompetitie bestaan uit een landelijk aanbod wat wordt aangevuld met regio specifieke competities. De wintercompetitie wordt enkel in de regio Zuid en Noordwest aangeboden. Verder zijn er nog overige regionale competities die door de KNLTB worden gefaciliteerd.

Via bovenstaande pagina's kan je erachter komen wat het aanbod is voor jouw regio. De Verenigingscompetitieleider bepaalt vervolgens samen met de betreffende commissies welke competities de vereniging gaat aanbieden op basis van het aantal beschikbare banen en andere clubactiviteiten.

Functionaris Verenigingscompetitieleider en/of uitslagengedelegeerde

De Verenigingscompetitieleider (VCL) is de persoon binnen de vereniging die de competitiedeelname en -organisatie organiseert en begeleidt. De VCL is verantwoordelijk voor: 

  • Inschrijven van teams op MijnKNLTB.
  • Uitnodigen teams: Als VCL ben je reglementair verplicht om uiterlijk 8 dagen vóór de betreffende speeldag digitaal de uitnodiging aan te maken op MijnKNLTB.
  • Dispensatie aanvragen: Als een speler vaker dan één keer per week competitie wil spelen of voor twee verschillende verengingen wil uitkomen, dient de VCL hier dispensatie voor aan te vragen. De voorwaarden voor dispensatie worden per competitie bepaald.
  • Corrigeren van uitslagen
  • Protest indienen
  • Het corrigeren van wangedrag: hiervoor is de Handleiding omgaan met wangedrag geschreven.

De uitslagengedelegeerde (meestal de aanvoerder van een team) is verantwoordelijk voor het invoeren van de uitslagen na afloop van een competitiespeeldag. Deze rol moet door de VCL worden toegekend aan de spelers die binnen de vereniging het (gebruikers)recht krijgen om de uitslagen in te voeren. 

Competitie Marktplaats

Wanneer een team nog een competitiespeler tekort komt dan kan het team of de Verenigingscompetitieleider een advertentie plaatsen in de Competitie Marktplaats. De Competitie Marktplaats is een online tool met advertenties van teams die op zoek zijn naar een teamgenoot. Via de Competitie Marktplaats worden teams en spelers aan elkaar gekoppeld.

 

Voorjaarscompetitie

Alle informatie over de Voorjaarscompetitie

Najaarscompetitie

Alle informatie over de Najaarscompetitie

8&9 Tennis: Dubbel zo Leuk!

Alle informatie over 8&9 Tennis: Dubbel zo Leuk!

Zomeravondcompetitie

Alle informatie over de Zomeravondcompetitie

Wintercompetitie

Alle informatie over de Wintercompetitie

Competitie Marktplaats

Alle informatie over de Competitie Marktplaats

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.