Van geen toernooi naar een categorie twee toernooi: de Zaanse Grand Slam

Best practice door: KZTV

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

In de Zaanstreek was geen categorie twee toernooi. De spelers van verschillende clubs konden in de omgeving dus niet meer terecht. De drie Zaanse verenigingen TVA, KLTV en KZTV besloten dit gezamenlijk aan te pakken.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

De Zaanse Tennisverenigingen TVA (Assendelft), KLTV (Krommenie) en KZTV (Koog aan de Zaan) hebben de handen ineengeslagen om toptennis in de Zaanstreek een groter podium te bieden. Voorzitter van KZTV Wim IJsseldijk: “De toernooileiders hebben samen gebrainstormd om het tennisniveau in de Zaanstreek naar een hoger niveau te tillen. De verenigingen hebben over en weer goed contact en zodoende hebben we samen de doelstellingen bepaald.”

Zo hebben de verenigingen de Zaanse Grand Slam (ZGS) geïntroduceerd, een aparte competitie tijdens de drie open toernooien van de drie verenigingen. Daarbij maken toptennissers in de categorie twee in het gemengd, heren- en damesdubbel via een puntensysteem uit wie zich de beste speelsters en spelers mag noemen. De heer en dame die na drie toernooien de meeste punten heeft gehaald, is kampioen.

De beste drie individuele dubbelaar(ster)s in de categorie twee kunnen een extra geldprijs winnen als ze aan alle drie de toernooien deelnemen. Afhankelijk van de resultaten en de grootte van het speelschema kunnen de spelers extra punten verdienen.

De Zaanse Grand Slam moet een begrip worden binnen en buiten de Zaanstreek.

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

De eigen open toernooien op de drie verenigingen hebben een upgrade gekregen, evenals het Zaans tennisniveau. Tennis op hoger niveau is aantrekkelijk voor het publiek. Mensen bleven langer kijken en bovendien zorgde het voor meer toeschouwers dan normaal. “De Grand Slam was goed georganiseerd, gezellig en druk. Een geweldig resultaat. Bovendien kregen we veel media-aandacht.”, aldus IJsseldijk.

Het aantal deelnemers was veelbelovend: 6 herendubbels, 3 damesdubbels en 5 gemengde dubbels. IJsseldijk: “We hebben onze gezamenlijke doelstellingen gehaald en zien het toernooi volgend jaar graag terug, maar dan met het dubbele aantal deelnemers. Ook willen we de singles toevoegen aan het programma. De deelnemers van dit jaar zijn daarom ambassadeur geworden en dragen uit hoeveel tennisplezier dit oplevert.”

De samenwerking tussen de verenigingen straalt ambitie uit. De Zaanstreek is een mooi toernooi rijker!