TC’91 Stads­hagen: digitale laddercompetitie groot succes

Best practice door: TC’91 Stads­hagen

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

TC’91 Stadshagen is een relatief jonge vereniging, gelegen in een Zwolse nieuwbouwwijk. "Een aantal jaar geleden waren wij een echte beginnersvereniging, met veel spelers van een laag niveau", vertelt bestuurslid Rimmer Hylkema, verantwoordelijk voor de Technische Commissie. "Zij zijn vaak nog niet toe aan competitie spelen."

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

"Daarom zijn we gestart met een interne laddercompetitie. Dat is een laagdrempelige manier om deze spelers toch kennis te laten maken met wedstrijdtennis. Bovendien biedt deze competitie leden zonder vaste tennismaatjes de gelegenheid om vaker te spelen. ”De interne competitie, waarbij leden elkaar met één muisklik online kunnen uitdagen, was direct een groot succes."

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

TC’91 Stadshagen maakt gebruik van Tennis-piramide.nl. “Dit systeem is ontwikkeld door een aantal van onze leden. Zij wilden geen bardienst draaien en vroegen of ze hun vrijwilligerswerk op deze manier konden invullen.” Het feit dat de competitie via een digitaal systeem wordt geregeld, is volgens Hylkema een pluspunt. “Zo kun je sneller en eenvoudiger mensen uitdagen en een afspraak maken. Heb je een blessure? Dan kun je in het systeem aangeven dat je voorlopig niet kunt spelen. Een ander voordeel is dat je alle wedstrijden kunt zien; wanneer ze gespeeld worden, maar ook de uitslagen. Op de website kun je bovendien met elkaar communiceren. Dit alles vergroot de betrokkenheid.” 

Voor de leden van TC’91 Stadshagen smaakte deelname aan de digitale laddercompetitie naar meer. Een groot aantal van hen heeft namelijk de stap gemaakt naar officiële KNLTB-competities en -toernooien. Hylkema: “inmiddels doen zo’n vijftig à zestig leden regelmatig mee aan toernooien. Aan de clubkampioenschappen deden zelfs 180 senioren mee. En de zaterdagcompetitie zit met 25 teams propvol. Hierdoor is het aantal deelnemers aan de laddercompetitie afgenomen.