Spelregelcafé in kroegsfeer slaat aan bij OTC De Warande

OTC De Warande

Met het organiseren van een spelregelcafé kunnen tennisverenigingen in een ongedwongen en gezellige sfeer de tennisspelregels onder de aandacht brengen bij de leden. Die opzet sloeg aan bij OTC De Warande. Daar werden leden en andere belangstellenden onder het genot van een biertje of een andere drank uitgedaagd om de kennis van de spelregels te testen. En dus werd in een heuse  kroegsfeer gediscussieerd over de meest uiteenlopende situaties in een tenniswedstrijd.

Hoewel het met de spelregelkennis van de leden volgens coördinator Jack Burm over het algemeen goed zit, juicht hij een initiatief als het spelregelcafé toe. “Het juist hanteren van de spelregels leeft enorm binnen onze vereniging. Er is bij elke wedstrijd begeleiding. Maar je kunt nooit genoeg kennis hebben van de spelregels. Als je weet hoe de regels in elkaar steken sta je zekerder in je schoenen en tennis je met meer plezier.”

Laagdrempelig

Maar niet alleen leden deden mee aan het spelregelcafé. Ook leraren, scheidsrechters en vrijwilligers schoven aan. Iedereen die aanwezig was op de club kon zich zonder aan te melden meedoen. Het leverde een opkomst van ruim dertig personen op. Volgens Burm is die vrijblijvendheid de kracht van een spelregelcafé. “Een sessie als het spelregelcafé organiseer je in een openbare ruimte, zoals het clubhuis. Niet in een achterafkamertje. We brachten de avond via de website en mail onder de aandacht. Maar de meeste mensen die meededen waren toevallig aanwezig op de club en vonden het gezellig om aan te sluiten. Die laagdrempeligheid werkte goed.”

 

Burm vervolgt: “Het grappige was dat er ook mensen waren die zeiden: ‘ik doe niet mee aan de quiz, ik weet alles al’. Maar gaandeweg raakten zij toch betrokken bij discussies over de regels en bleek de kennis toch tegen te vallen. Ik heb het idee dat het spelregelcafé voor iedereen verhelderend heeft gewerkt.”

Keurmerk spelregelproof

Mede door de organisatie van het spelregelcafé is De Warande bekroond met het keurmerk spelregelproof. Andere voorwaarden zijn het aanstellen van een aanspreekpunt voor arbitrage en het opnemen van hoofdstuk arbitrage in het beleidsplan. Met deze erkenning laat je als vereniging zien dat er op de club op een verantwoorde manier om wordt gegaan met arbitrage en de spelregels. Het spelregelproof-keurmerk draagt bij aan een veilig sportklimaat voor iedereen. Burm is trots dat zijn vereniging het keurmerk heeft ontvangen. “Een belangrijk en mooie erkenning voor de club. Met het keurmerk steek je anderen aan om ook bewust om te gaan met de spelregels. Kennis is macht, zeg ik weleens. Dat gezegde gaat niet alleen op in het dagelijks leven, maar ook in het tennis.”

 Het spelregelcafé op jouw club? Vraag het aan met het daarvoor bestemde formulier.