Onderlinge jeugdcompetitie laat Haagse jeugd weer tennissen

HLTC De Aeronauten

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Er wordt bij HLTC De Aeronauten uit Den Haag altijd goed gebruikgemaakt van het tennisaanbod voor kinderen tot twaalf. Veel jeugdleden doen mee aan de Tenniskids World Tour. Maar vanaf twaalf jaar sluiten de aangeboden tennisvormen niet meer goed aan bij de doelgroep. De Groene Woensdagmiddagcompetitie wordt vanwege middelbare schoolverplichtingen en de beoefening van andere sporten niet altijd even goed bezocht. De Aeronauten stond dus voor de opgave om een competitievorm te bedenken dat wel schikte in het schema van de jongeren.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Het bleek dat de opzet van de World Tour (één keer per maand een ochtendje tennis) door zowel de jeugdleden als de ouders als prettig werd ervaren. “Het moest dus lijken op de Tenniskids-competities”, vertelt voorzitter van De Aeronauten Frouke Snoeck. ,,Dus één keer per maand op zondagochtend. Het belangrijkste is dat de kinderen blijven tennissen, zonder dat zij teveel belast worden.”

Er werd gezocht naar een vergelijkbaar initiatief. Om tot een oplossing te komen schakelde De Aeronauten verenigingen uit de buurt in. Samen met TCWW (Tennisclub Wassenaarse Weg) en OTC (Oranje Tennisclub) werd er een onderlinge jeugdcompetitie opgezet. Jeugdleden van de drie verenigingen die door omstandigheden niet deel kunnen nemen aan een KNLTB-competitie, konden zich hiervoor aanmelden. Op iedere eerste zondag van de maand werd er een competitieronde afgewerkt. De club die op de bewuste dag de meeste banen ter beschikking had was voor die dag de gastheer.

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Het initiatief werd met gejuich ontvangen. De jeugdleden van de drie verenigingen kunnen weer doen wat zij het liefste deden: competitietennis spelen. Daarnaast valt het uitstekend te combineren met andere sporten en het maken van huiswerk. Snoeck: “We merken dat de tennissers nu meer betrokken zijn als voorheen. Door de competitie zullen zij minder snel afhaken. Voor hen is deze competitievorm ideaal en de ouders zijn er ook tevreden over.” De Haagse club is dan ook van plan om de competitie verder uit te breiden. “Wij krijgen binnenkort een grote aanwas van kinderen van rond de twaalf jaar. Voor hen is er dus direct een passend tennisaanbod.”