‘De dag na het familietoernooi al tien nieuwe leden’

Aemstelburgh

De Amstelveense tennisvereniging Aemstelburgh profileert zich als een warme familieclub. Om die gedachte te versterken leek het de club een goed idee om een toernooi te organiseren waar het hele gezin, eventueel aangevuld met vrienden, aan mee kan doen. Zo was het Family & Friends openingstoernooi geboren. Het toernooi viel zo in de smaak dat zich de dag erna al tien nieuwe leden aanmelden.

De bedoeling van het toernooi was om volledige gezinnen naar de tennisbaan te krijgen, als een soort gezinsuitje. Volgens Barbara Veldhuizen, lid van de jeugdcommissie van Aemstelburgh, is dat gelukt. “Onze club heeft veel leden waarvan de ouders vroeger ook getennist hebben. Zij volgden het voorbeeld van hun kind en meldden zich ook aan voor het toernooi. Zo stond bij verschillende gezinnen de dag volledig in het teken van tennis. De leden mochten een introducee meenemen die zo in aanraking komt met de vereniging.”

Er werd bewust gekozen voor een toernooivariant waarbij rekening gehouden werd met speelsterkten. Senioren speelden tegen elkaar en de kinderen werden onderverdeeld in de drie leeftijdsklassen/kleuren van Tenniskids: rood, oranje en groen. “Op die manier wordt het ook voor de minder vaardige tennisser laagdrempelig om mee te doen”, licht Veldhuizen die keuze toe. “De deelnemers konden ook zelf bepalen hoeveel wedstrijden zij spelen en tegen wie. Heel vrijblijvend allemaal. Tussendoor gaven de aanwezige leraren trainingen aan de kinderen en was er voor ouders ruimte om vragen te stellen. Wij merkten dat ouders nog niet helemaal bekend waren met het principe van Tenniskids omdat dit in hun tijd nog niet bestond. Zo’n toernooi is een mooie gelegenheid om hen op de baan bij te praten.”

Een ander voordeel van het toernooi is de band tussen de leden onderling. Veldhuizen: “Ik ken mensen die graag zouden willen tennissen bij onze club, maar dit niet alleen willen doen. Op zo’n toernooidag komen leden met elkaar in contact en ontstaan er tennisclubjes.”

Mede door deze aanpak mocht Aemstelburgh de volgende dag al tien nieuwe leden verwelkomen. “Zo zie je direct de impact van zo’n evenement. Hetzelfde principe gaan wij ook aan het einde van het seizoen inzetten. Houd het laagdrempelig, zodat het echt een familietoernooi wordt”, besluit Veldhuizen met een tip voor andere tennisverenigingen.