Ontwikkelprogramma

De KNLTB heeft als missie om zo veel mogelijk mensen van alle leeftijden en met of zonder beperkingen, te laten tennissen. Daarom willen wij samen met verenigingen het rolstoeltennis (verder) ontwikkelen en ondersteunen om zo de internationale status van Nederland als aansprekend en toonaangevend rolstoeltennisland te continueren en te verbeteren. Om deze ambitie waar te kunnen maken is er verbinding nodig tussen breedte- en topsport. Daarom gaat in september 2019 het Ontwikkelprogramma rolstoeltennis van start.

Vier profielen

Op dit moment zijn er zo’n 70 KNLTB-verenigingen in Nederland die rolstoeltennis aanbieden. Dit aanbod varieert van alleen een lidmaatschap voor rolstoeltennissers tot een inclusieve vereniging waar rolstoeltennissers een volledig wedstrijd- en trainingsprogramma krijgen aangeboden. Het is voor rolstoeltennissers dan soms ook lastig om een vereniging te vinden die passend is bij hun persoonlijke situatie, ontwikkeling of ambitie. De KNLTB wil naar een landschap toe waarin sprake is van een natuurlijke overgang van breedtesport naar topsport. Een landschap waarin verenigingen zich kunnen onderscheiden in hun aanbod en waarin spelers op elk niveau een passend aanbod kunnen krijgen. Dit landschap wordt ingedeeld op basis van vier profielen.

De komende jaren wil de KNLTB met het ontwikkelprogramma verenigingen helpen om rolstoeltennis binnen een vereniging verder te ontwikkelen. We gaan verenigingen actief ondersteunen om op deze manier handen en voeten te geven aan hun ambitie. Zo versterken we samen het landschap voor rolstoeltennissers. Uitgebreide informatie, zoals wat het programma precies inhoudt en voorwaarden voor deelname vind je in de brochure Ontwikkelprogramma rolstoeltennis'

Heeft jouw vereniging interesse in deelname aan het ontwikkelprogramma? Alle KNLTB-rolstoeltennisverenigingen ontvangen in september 2019 een uitnodiging om deel te nemen aan het programma.

Vragen en meer informatie

Wil je meer informatie over het ontwikkelprogramma of heb je vragen over wat het programma jouw vereniging kan opleveren? Stuur een e-mail naar rolstoeltennis@knltb.nl.

Succesverhalen

Meerdere verenigingen in het land hebben mooie voorbeelden van hoe zij actief binnen de vereniging bezig zijn met rolstoeltennis. Lees de succesverhalen van deze verenigingen om inspiratie op te doen:

  • TC IJsbaanpad en partners bundelen krachten en zetten rolstoeltennis op de kaart
  • Bij TV Arnolduspark spelen rolstoeltennissers mee met 8&9-competitie

Het juiste aanbod voor elke rolstoeltennisser

Elke rolstoeltennisser moet zich thuis voelen op de vereniging waar hij/zij speelt. Een mooi voorbeeld is Taco Nijhoff die als enige rolstoeltennisser bij Oudenrijn Tennisclub helemaal zijn plek heeft gevonden en onderdeel uitmaakt van een valide competitieteam.