Rolstoeltennis

De KNLTB heeft als doel om de tennissport voor iedereen met een lichamelijke, verstandelijke en/of andere beperking op elk speelniveau toegankelijker te maken. Tennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van motorische vaardigheden, het creëren van een positief zelfbeeld en individuele ontplooiing. Dit geeft mensen met een beperking een hogere kwaliteit van leven.

Daarnaast beschouwt de KNLTB, als maatschappelijk betrokken organisatie, het tot zijn taak om het top rolstoeltennis (door) te ontwikkelen en te ondersteunen om zo de internationale status van Nederland als aansprekend en toonaangevend rolstoeltennisland te continueren en te verbeteren.

Wat is rolstoeltennis?

Rolstoeltennis is een ideale sport voor mensen die als gevolg van een beperking of een blessure niet meer in staat zijn om staand te tennissen. Wil je actief deelnemen aan nationale en/of internationale rolstoeltennistoernooien, dan is dit voorbehouden aan mensen met een permanente lichamelijke handicap, waardoor zij beperkt zijn in hun mobiliteit. De officiële definitie van rolstoeltennisser staat hier beschreven.

Waarom als vereniging starten met rolstoeltennis?

Rolstoeltennissers zouden vanuit het oogpunt van integratie en de visie van de KNLTB vanzelfsprekend welkom moeten zijn bij alle tennisverenigingen in Nederland. Door het creëren van rolstoeltennis aanbod kan een vereniging zich profileren als een maatschappelijke betrokken organisatie. Deze profilering heeft naast een positieve uitwerking op huidige leden van de vereniging ook een aanzuigende werking op potentiele leden, zowel met als zonder lichamelijke beperking. Voor spelers zorgt rolstoeltennis voor een gezonde manier van bewegen. Het leuke aan rolstoeltennis is dat je ook met en tegen valide tennissers kunt spelen, ook in competitie en/of toernooi verband. De regels zijn bijna hetzelfde. Iemand in een rolstoel is dus niet afhankelijk van een speler die ook in een rolstoel zit. Je kunt gewoon met je vrienden en vriendinnen tennissen, en natuurlijk met de andere leden van de club. Daarnaast zorgt tennissen bij een vereniging voor plezier en gezelligheid.

Hoe word je een rolstoeltennis vereniging?

Zo’n vijftig tennisverenigingen in Nederland bieden rolstoeltennis aan. De KNLTB zet zich in om het rolstoeltennis bij deze clubs te versterken. Uiteraard zijn we blij als andere clubs ook met rolstoeltennis willen beginnen. Om te kunnen starten hebben we naar voorbeeld van het stappenplan van NOC*NSF een stappenplan 'Starten met rolstoeltennis bij de vereniging' opgezet. In dit stappenplan staat informatie over onderwerpen als het rolstoeltoegankelijk maken van je tennispark, de ideale baansoort voor rolstoeltennis, integratie van rolstoeltennissers binnen je vereniging, het aanbieden van trainingen voor rolstoeltennissers en het werven van rolstoeltennissers etc.Vanuit de KNLTB adviseren we jullie natuurlijk ook graag over andere vraagstukken, zoals de eventuele aanschaf van sportrolstoelen en of jullie recht hebben op subsidies. Neem hiervoor contact via de mail met ons via rolstoeltennis@knltb.nl of klik hier voor meer informatie.

Rolstoeltennis jeugd

De KNLTB werkt intensief samen met de Esther Vergeer Foundation. Met name in het project ‘Join the Club’. Join the Club zorgt ervoor dat kinderen met een lichamelijke beperking op de juiste plek bij een sportvereniging terecht komen en dat de vereniging er klaar voor is om kinderen met een lichamelijke beperking op een plezierige, veilige manier een plek bij de vereniging te geven. De Esther Vergeer Foundation neemt letterlijk en figuurlijk alle drempels weg en biedt zowel de kinderen/ouders als de vereniging de helpende hand. Om kinderen kennis te laten maken met rolstoeltennis bij een vereniging organiseert de Esther Vergeer Foundation dan ook regelmatig open dagen door het hele land. Ook stellen ze in sommige gevallen sportrolstoelen beschikbaar binnen het project ‘Join the Club’. Voor meer informatie over het ‘Join the Club’ programma, mail naar info@esthervergeerfoundation.nl.

 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.