Vereniging Tachys motor achter G-tennis in Nederland

Best practice door: Tachys

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Naar aanleiding van een vraag van een lid met twee dochters met een verstandelijke beperking, die dolgraag wilden tennissen, onderzocht de Nijmeegse tennisvereniging Tachys al in de jaren negentig wat er mogelijk was op dit gebied. Tachys wilde ook voor mensen met een verstandelijke beperking proberen een tennislidmaatschap mogelijk maken.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Met medewerking van een toenmalig lid dat werkzaam was als consulente van MEE, de organisatie die mensen met een beperking op allerlei vlakken bijstaat, ontstond bij Tachys het plan om G-tennis op te zetten. Na goedkeuring van bestuur en leden in werd daar in 1998 officieel een start mee gemaakt.

Er was veel te doen, maar met veel energie en toewijding kreeg Tachys het project op gang. Er werden cursussen gegeven aan vrijwilligers, de club zocht contact met speciale scholen en vroeg bij de gemeente met succes subsidie aan. Al snel volgden de eerste aanmeldingen en in 2003 was Tachys zelfs de trotse gastheer van het eerste landelijke G-tennistoernooi, voor 45 deelnemers. Met de inzet van maar liefst zestig vrijwilligers werd het evenement een groot succes waarbij niet de prestatie, maar meedoen te allen tijde centraal stond.

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Inmiddels heeft Tachys een enthousiast vast team van 12 G-tennissers in de leeftijd van 10 tot 53 jaar. Een groep van ruim vijftien leden van Tachys voelt zich erg betrokken bij dit G-team en zorgt voor de volledige begeleiding van de deelnemers. Samen met de tennisleraar, die de tennislessen voorbereidt, staat elke dinsdagavond een leuke en afwisselende training voor de G-tennissers op het programma.

 

Het lijkt veel werk om een project als in Nijmegen van de grond te krijgen, maar dat valt volgens Daniëlle Groeneveld, bestuurslid G-tennis bij Tachys erg mee. “Kleine kinderen op een club hebben ook wat extra aandacht nodig om een bal goed te slaan. Dat geldt voor deze kinderen ook, ze gaan alleen wat langzamer vooruit. Andere verenigingen moeten vooral de mogelijkheden van zo'n project zien. Je krijgt er heel veel voor terug. Het is geweldig om te zien hoe blij de deelnemers ervan worden en hoe ze groeien in hun vertrouwen. Daar krijg je als begeleider heel veel voldoening van.”

Special Olympics

De initiatieven van Tachys hadden grotere gevolgen dan de vereniging aanvankelijk had kunnen vermoeden. De regels voor G-tennis die in Nijmegen waren opgesteld, werden uiteindelijk overgenomen door de internationale organisatie Special Olympics, die wereldwijd sportevenementen en eens in de vier jaar de Special Olympics World Games organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. Special Olympics maakte tennis zo tot een officiële sport, waar het eerst alleen een demonstratiesport was. Bovendien doet al sinds de eerste editie van het landelijke evenement Special Olympics Nationale Spelen in Nederland een G-team van Tachys mee. Daniëlle Groeneveld houdt in het land ook presentaties over de Special Olympics en weet uit eigen ervaring hoe enthousiast verenigingen reageren. “Maar ze moeten het zien. Daarom nodig ik andere tennisclubs ook van harte uit om bij ons te komen kijken!”

Op 1, 2 en 3 juli 2016 worden de Special Olympics Nationale Spelen georganiseerd in Nijmegen, Groesbeek en Wijchen. Tachys doet samen met stadgenoot Tennisvereniging Quick de organisatie voor het tennistoernooi. De club hoopt dat Quick hierdoor het G-tennis ook zal gaan aanbieden, zodat mensen met een verstandelijke beperking die willen tennissen, niet allemaal op een wachtlijst van Tachys komen te staan.

Op 7 juni heeft bij LTV Haaren overigens het NK G-tennis plaats. Hoewel de term 'Nationale Kampioenschappen' doet vermoeden dat alleen de beste spelers van het land deelnemen, mogen aan deze Nationale Kampioenschappen alle G-tennissers van elk niveau deelnemen. Meer weten over G-tennis in het algemeen? Klik hier.