Beekhuizen loopt voorop met gezonde voeding voor leden

TV Beekhuizen

Beschrijving van het probleem en/of de aanleiding voor deze best practice

Sporten is gezond en dat geldt dus ook voor tennis. Is het dan niet wat vreemd dat er in veel kantines zoveel ongezonde snacks en snoep te vinden zijn? Bij TV Beekhuizen vinden ze van wel. Daar streven ze al enige tijd naar een aanbod van snacks en broodjes dat een alternatief kan zijn voor het bekende broodje kroket en snoepgoed met veel suiker.

Beschrijving van de oplossing die heeft geleid tot deze best practice

Beekhuizen ging op zoek naar manieren om dat gezonde alternatief in de kantine te bieden en had dus heel duidelijk niet het doel om om alle ongezonde producten te bannen. De club heeft inmiddels enkele ideeën geïntroduceerd die op veel steun van de leden kunnen rekenen en wil die lijn komend seizoen verder doortrekken.

 

De nieuwe weg die Beekhuizen is ingeslagen, is vooral gebaseerd op de volgende ideeën:

 

  • De gezonde mand. Als de competitie weer is gestart, kunnen teams na de strijd op de banen van Beekhuizen deze mand ophalen bij de bar. De mand, die al enkele jaren bestaat bij Beekhuizen, bevat lekkere, maar verantwoorde producten om van te genieten na de wedstrijden. In de mand zitten zeker enkele 'gebruikelijke' tussendoortjes, maar vooral veel gezondere producten. De manden zijn bovendien enigszins aangepast per doelgroep. Vrouwen krijgen weer net een iets andere mand dan mannen. Bij de inhoud van de mand kan worden gedacht aan toastjes/stokbrood, kip of eiersalade (yoghurtbasis), notenmix, olijven, tomaatjes, tapenade, zoute stengels, chips, tomaatjes, meloen of druiven. Naast bevordering van gezond eten is het doel van de manden om beide teams gezellig bij elkaar te hebben aan tafel voor een nazit en een gezellige afsluiting.

  • Het Broodje van de Week. Ook dit principe bestaat al bij Beekhuizen, maar de club wil dit jaar nadrukkelijk een gezonder Broodje van de Week introduceren en via dit idee gezondere voeding promoten. Het is de bedoeling dat de leden ook nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van gezonde broodjes door middel van een wedstrijdelement. Leden kunnen hun eigen ideeën insturen en de winnaar krijgt zijn eigen creatie aangeboden. De bestanddelen van de broodjes zijn dan ook nog niet bekend, die hangen af van de inzendingen.

  • Uitbreiding van snacks met gezonde opties voor de kinderen die deelnemen aan de Tenniskids World Tour. Bij deze doelgroep wordt heel bewust getracht gezonde voeding te promoten. De kinderen krijgen altijd een gezonde snack (bijvoorbeeld fruit) aangeboden en iets te drinken. Indien mogelijk sluit de snack aan bij de speelstad die in dat weekend centraal staat op de World Tour.

  • Uitgebalanceerde voeding voor competitiespelers Hoofdklasse. Het eerste competitieteam van Beekhuizen komt uit in de Hoofdklasse en is heel serieus bezig met goede voeding. In samenwerking met HBO-studenten wordt gekozen voor voeding die gezond is en kan bijdragen aan een optimale sportprestatie.

  • Dit seizoen maakt Beekhuizen tijdens de competitie ook een start met de gezonde avondmaaltijd. De opties worden in de nieuwsbrief aangekondigd waardoor iedereen weet wat er te kiezen is in het weekend. De maaltijd is uiteraard ook beschikbaar voor de tegenstanders die blijven hangen. Alternatieven blijven er ook, zodat iedereen zelf de keuze kan maken. Bij een gezonde avondmaaltijd kan worden gedacht aan groente (boontjes, sla/komkommer/tomaat) met roseval aardappels uit de oven (met kruiden en olie) en een home made burger (met gaucamolesausje).

Beschrijving van het resultaat voor de vereniging van deze best practice

Gezondere voeding bij TV Beekhuizen is een proces dat nog niet ten einde is en concrete resultaten laten zich in dit stadium dan ook moeilijk omschrijven. De activiteiten op het gebied van voeding bij Beekhuizen worden zeker gezien door andere verenigingen, maar het blijft voor veel clubs tot op heden aantrekkelijk om de klassieke snacks in te kopen vanwege bewezen populariteit. Beekhuizen hoopt komend seizoen te tonen dat ook gezonde snackvarianten lekker zijn en snel aan populariteit kunnen winnen. De baanbrekende initiatieven van Beekhuizen zijn in ieder geval de KNLTB niet ontgaan. De bond hoopt in de toekomst nauwer samen te werken met de club om gezondere voeding bij tennisverenigingen landelijk verder te promoten.