AED bij hartstilstand

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 15.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dat kan ook op de tennisvereniging gebeuren. Snelle hulp kan levens redden. Een AED kan daarbij een essentiële rol spelen.

Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk.

Hoe werkt het? 

Nadat je twee zelfklevende elektroden op de ontblote borst van het slachtoffer hebt aangebracht, begint de AED met een analyse van het hartritme. Als er sprake is van ventrikelfibrillatie (chaotisch trillen van het hart) zal de AED aangeven dat het nodig is een stroomstoot aan het hart toe te dienen. De stroom wordt, na een druk op de knop, aan het hart afgegeven via de zelfklevende elektroden. Het fibrilleren zal hierdoor stoppen en het hart krijgt de kans zelf weer een normale circulatie op te bouwen. De AED is een veilig apparaat en zal geen schok toedienen aan iemand die geen hartstilstand heeft. 

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen in Nederland mag de AED bedienen als dat nodig is. Ook ongetrainde mensen kunnen een AED succesvol inzetten. Een training verhoogt de kans op succes echter aanzienlijk. 

Reanimatie blijft belangrijk

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de reanimatie. Hartmassage en mond-op-mondbeademing blijven altijd de eerste stappen bij hulpverlening. Wat te doen bij een hartstilstand?

  1. Direct 112 bellen om een ambulance op te roepen.
  2. Direct starten met reanimatie.
  3. Binnen 6 minuten met een AED het hart een of meerdere krachtige stroomstoten toedienen om het normale hartritme terug te brengen. 

Op de website van de Hartstichting wordt helder uitgelegd hoe je moet handelen bij een hartstilstand. 

AED en cursus

Er zijn verschillende AED’s verkrijgbaar. Prijzen variëren van € 1.000 tot € 3.000. Meestal volstaat een eenvoudige AED. 

 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.