Baansoorten in beeld

De ontwikkeling van nieuwe baansoorten in Nederland is nog steeds gaande. Daarbij ligt de focus op ontwikkeling en innovatie van gravelbanen. Verenigingen die nieuwe (outdoor) tennisbanen gaan aanleggen of bestaande banen willen ombouwen, kunnen kiezen uit diverse baansoorten.

Ondanks het ontstaan en innoveren van diverse (nieuwe) baansoorten zijn de speleigenschappen van de gravelbaan nog niet geëvenaard. Er wordt gekozen om vanuit het oogpunt van speplezier, leren tennissen, opleiden, tennisspelontwikkeling en het belang van gravelbanen voor de wedstrijdsport de standaard gravelbaan en de gravelbaan onder afschot als de meest gewenste baansoort te bestempelen. 

Nieuwe inzichten en ontwikkelingen op banengebied hebben ons geleerd dat de algemene perceptie over exploitatie, onderhoud en het aantal mogelijke speelweken van gravelbanen diende te worden bijgesteld in positieve zin. Het is inmiddels zonder meer mogelijk om op gravelbanen langer door te spelen dan men traditioneel gewend is. Zelfs het hele jaar door tennissen op gravelbanen behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden. Ook het onderhoud kost door nieuwe ontwikkelingen tegenwoordig minder tijd en energie. Nadrukkelijk wordt vermeld dat de keuze voor een baansoort altijd de verantwoordelijkheid is en blijft van de vereniging.

In de brochure ‘Baansoorten in Beeld’ vind je een uitgebreide beschrijving van alle erkende en gecertificeerde outdoor baansoorten, gebaseerd op de Sportvloerenlijst van NOC*NSF. Omdat op dit gebied de ontwikkelingen en innovaties doorgaan en nieuwe inzichten ontstaan, wordt deze brochure regelmatig geactualiseerd.

De brochure kent drie delen:
Deel I - Specifieke kennis, gaat onder andere in op het baansoortenbeleid, gerelateerde ontwikkelingen, regelgeving en procedures bij de keuze voor een bepaald baantype en de
bijbehorende inrichtings-elementen.
Deel II - Baansoortkeuze, beschrijft de kenmerken en eigenschappen
van de verschillende baansoorten.
Deel III - Inzicht in kosten, gaat in op de aanleg- en onderhoudskosten en afschrijvingen.

 

Helaas is het alleen mogelijk om vanuit Nederland een reactie te plaatsen.